Գիտնականները պարզ միջոց են անվանել սեզոնային հիվանդությունների դեմ պայքարելու համար

Գիտնականները պարզ միջոց են անվանել սեզոնային հիվանդությունների դեմ պայքարելու համար

Հոնկոնգի չինական համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ բնական մանրաթելը՝ բանջարեղենի, լոբազգիների և հացահատիկի մեջ պարունակվող նյութը, կարող է բարձրացնել իմունիտետը և օգնել օրգանիզմին պայքարել վիրուսների, այդ թվում՝ գրիպի դեմ: Հետազոտությունը ցույց է տվել, որ մանրաթելն ակտիվացնում է միկրոբիոտիկ շղթայական ռեակցիան՝ խթանելով նյութերի արտադրությունը, որոնք կարող են պայքարել վարակների դեմ:

Ինչպե՞ս է սա աշխատում:

Երբ մանրաթելը մտնում է աղիքներ, այն խմորվում է օգտակար բակտերիաների կողմից, ինչը հանգեցնում է կարճ շղթայի ճարպաթթուների (SCFAs) ձևավորմանը՝ մոլեկուլներ, որոնք ամրացնում են իմունային պատասխանը: Այս թթուները շարժվում են ամբողջ մարմնով արյան միջոցով՝ ակտիվացնելով իմունային բջիջները և նվազեցնելով բորբոքումը:

Ուսումնասիրությունը ներառում է վիրուսների լայն շրջանակ, ներառյալ.

Գրիպ A (IAV). ախտանշանների ծանրության նվազում: Շնչառական սինցիցիալ վիրուս (RSV): Թոքերի բորբոքման նվազեցում: SARS-CoV-2. Վիրուսային վերարտադրության արգելակում բջիջներում:

Գրիպով հիվանդների մոտ հետազոտողները հաճախ նկատում էին SCFA արտադրող բակտերիաների անբավարարություն, ինչպիսիք են Faecalibacterium prausnitzii և Ruminococcus spp: Այնուամենայնիվ, որոշ թաքնված վարակների (օրինակ՝ ՄԻԱՎ) դեպքում SCFA-ները հակառակ ազդեցությունն են ունեցել՝ մեծացնելով բորբոքումը:

Ինչու է սա կարևոր:

Բջջանյութը պատվաստանյութերին փոխարինող չէ, սակայն այն օգնում է իմունային համակարգին ավելի լավ պայքարել վարակների դեմ: Սա հատկապես ճիշտ է վիրուսների համար, որոնց համար հատուկ պատվաստանյութ կամ բուժում չկա: Օրինակ, SCFA-ները ակտիվացնում են իմունային բջիջների ընկալիչները, կարգավորում են բորբոքումները և աջակցում են շնչառական օրգանների առողջությանը:

Որքա՞ն մանրաթել է անհրաժեշտ:

Ահա հետազոտողների նվազագույն առաջարկությունները:

Տղամարդիկ՝ օրական 30–38 գ մանրաթել (մոտավորապես 1 վարունգի կամ բաժակ բրոկկոլիի մեջ պարունակվող քանակության), Կանայք՝ 21–25 գ.,Երեխաներ՝ 19–25 գ

Լավագույն աղբյուրը խմորվող մանրաթելերն են՝ խնձոր, բանան, հատապտուղ, սոխ, ոսպ, սիսեռ, ձավարեղեն, ընկույզ և սերմեր: Բջջանյութը կարող է ավելի քիչ ծանրացնել վիրուսային վարակները, ինչպիսիք են գրիպը, և կարող են օգնել պաշտպանել շնչառական ուղիները՝ դարձնելով պատվաստանյութերն ավելի արդյունավետ: Եթե ​​ձեր սննդակարգում բավականաչափ բջջանյութ ունեք, ապա ձեզ հարկավոր չէ հակաբիոտիկներ ընդունել, և ձեր իմունային համակարգը ինքնուրույն կհաղթահարի սեզոնային վիրուսային հիվանդությունների գագաթնակետը, ավելացնում են հետազոտողները: