Ո՞ր մթերքներով չի կարելի ընկուզեղեն ուտել

Ո՞ր մթերքներով չի կարելի ընկուզեղեն ուտել

Ընկույզը պարունակում է վիտամիններ ու սնուցիչներ, շատ սպիտակուցներ, մանրաթելեր, ինչպես նաև բուսական ճարպեր։

Ընկույզը խորհուրդ է տրվում ներառել սննդակարգում, և դրանք ապացուցված դիետաների կարևոր բաղադրիչ են, որոնք ապահովում են երկարակեցություն ու բարելավում առողջությունը:

Բայց որպեսզի չփչացնեք ձեր առողջությունը, դուք պետք է իմանաք, թե ինչով չեք կարող ընկույզ ուտել։

Նախ՝ բանջարեղենով

Ոչ բոլորի հետ, այլ նրանց հետ, որոնք օսլա են պարունակում։ Սրանք կարտոֆիլ և սմբուկ, ցուկկինի և դդում, ճակնդեղ, կանաչ ոլոռ:

Բանն այն է, որ ընկույզը սպիտակուցի աղբյուր է։ Վերը թվարկված բանջարեղենը պարունակում է ածխաջրեր: Նրանք միասին ծանրաբեռնում են մարսողությունը՝ իրենց տարբեր բաղադրության պատճառով, ինչի արդյունքում սնունդը չի մարսվում, իսկ վիտամիններն ու սնուցիչները չեն ներծծվում։

Արդյունքում, նման դիետան կարող է խնդիրներ առաջացնել ենթաստամոքսային գեղձի հետ, խաթարել մարսողությունը եւ առաջացնել գիրություն։

Երկրորդը՝ սպիտակուցով

Եվս մեկ անգամ հիշեցնենք, որ ընկույզը սպիտակուց է, բայց միայն բուսական ծագում ունի։ Չի կարելի այն զուգակցել կաթնամթերքի հետ, որոնք կենդանական սպիտակուցներ են։

Սնունդն այնքան դժվարամարս չի լինի, որքան օսլա պարունակող բանջարեղենի դեպքում, սակայն ոչ բոլոր սննդարար նյութերը կյուրացվեն։

Երրորդ՝ չոր մրգերով, չրերով

Չորացրած ծիրանի հետ առանձին ընկույզները կարող են ֆերմենտացման էֆեկտ առաջացնել, ինչը կրկին կխանգարի սննդանյութերի կլանմանը և մարսողության հետ կապված խնդիրներ առաջացնելու:

Սալորաչիրի և ծիրանի չիրի հետ թույլատրվում է օգտագործել միայն պնդուկը, բայց փոքր քանակությամբ։

Ընկույզը կարելի է անվտանգ խառնել չորացրած մրգերի հետ, բայց միայն սալորաչիրով, չամիչով կամ թուզով։

Նուշը կարելի է ուտել խուրմայի կամ չորացրած ծիրանի հետ։

Կարելի է ընկույզ ուտել կիսաթթու խնձորով ու տանձով, ծիրանով, կեռասով, սալորով, նարինջով, իսկ հատապտուղներից լոռամրգի հետ։