5 մթերք, որ առողջարար են արյան համար

5 մթերք, որ առողջարար են արյան համար

Արյունը բաղկացած է բջիջներից։ Բջջի կյանքը անցողիկ է․ այն անընդհատ թարմացնում է, մարմինը մշտապես կառուցում է նորերը: Կան մթերքներ, որոնք դրական են ազդում արյան որակի վրա։

Խաղող
Շատ լավ է անեմիայի (երկաթի անբավարարության) և պարզապես քրոնիկական հոգնածության համար: Այն պարունակում է ֆոլաթթու, առանց որի երկաթը, վիտամին C-ն, B խմբի վիտամինները, օրգանական թթուները և շատ ու շատ ածխաջրեր չեն յուրացվում։ Եթե ​​խնդիրներն արդեն ակնհայտ են, ապա օրական կարող եք ուտել մինչև 1 կգ խաղող։ Բայց պատրաստ եղեք քաշ հավաքելուն: Խորհուրդ չի տրվում գիրության, շաքարախտի, ստամոքսի խոցի, թոքերի քրոնիկական փոփոխությունների և այլնի դեպքում։

Գազար
Այն հեռացնում է տոքսինները արյան բջիջներից, ակտիվացնում է ներբջջային վերականգնման գործընթացները և մեծացնում է արյան մեջ հակաօքսիդանտների պարունակությունը՝ դրանով իսկ նվազեցնելով քաղցկեղի առաջացման վտանգը։ Եփելու ընթացքում գազարի մեջ նոր հակաօքսիդանտ քիմիական միացություններ են առաջանում։ Սակայն չպետք է գերազանցել գազարի չափաբաժինը։ Հակառակ դեպքում լյարդը չի դիմանա գազարի մեջ պարունակվող ավելորդ կարոտինին։ Ոտքերը և ձեռքի ափերը կարող են նույնիսկ դեղնել:

Խնձոր
Խնձորը պարունակում է քիչ քանակով բոլոր վիտամիններն ու միկրոէլեմենտները։ Բայց կարեւոր է, որ դրանք պարունակեն նյութեր, որոնք օգնում են յուրացնել երկաթը։ Դրանք պարունակում են նաև կալցիում, որն անհրաժեշտ է արյան կանոնավոր մակարդման համար։ Այն, ինչ շատ խնձոր ունի, պեկտինն է՝ պոլիսախարիդները, որոնք իջեցնում են արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը: Բայց բարձր թթվայնության պարագայում պետք է ընտրել խնձորի քաղցր տեսակներ։

Բազուկ
Հատուկ արյունաստեղծ արմատային բանջարեղեն՝ B վիտամիններ, երկաթի աղեր, ֆոլաթթու: Բազուկը նաև կարգավորում է արյան շրջանառությունը, ամրացնում անոթների պատերը և ակտիվորեն կանխում սկլերոտիկ երեւույթները։ Եթե ​​օրական երեք-չորս անգամ խմեք կես բաժակ ճակնդեղի հյութ՝ մեղրով խառնած, ապա առանց դեղորայքի կարող եք բուժել երկաթի դեֆիցիտի անեմիան։ Հյութը պետք է երեք ժամ մնա սառնարանում, որպեսզի այն նյութերը, որոնք կարող են անոթային սպազմ առաջացնել, գոլորշիանան։ Ճակնդեղն արգելվում է, եթե մարդն ունի երիկամների քարեր կամ երիկամային անբավարարություն։ Ստամոքս-աղիքային տրակտի բորբոքային հիվանդությունների դեպքում պետք է զգույշ լինել:

Լյարդ
Լյարդը պարունակում է մեծ քանակությամբ երկաթ և այլ օգտակար նյութեր, և դրանք բոլորը հիանալի ներծծվում են։ Լյարդը բարելավում է արյան մակարդումը և կանխում արյան մակարդելիության առաջացումը (հեպարինի և կալցիումի պարունակության շնորհիվ), վերացնում է անեմիան (այստեղ զուգակցվում են երկաթը և ֆոլաթթուն), ունի հակաբորբոքային հատկություն (քանի որ այն պարունակում է պղինձ): Պարզապես պետք է այն արագ եփել, այլապես օգտակարության մեծ մասը կկորչի: Սակայն տարեց մարդիկ չպետք է շատ ապավինեն լյարդով ուտեստներին։ Այն պարունակում է մեծ քանակությամբ սպիտակուցներ ու նյութեր, որոնք կարող են հոդատապի պատճառ դառնալ։