Բժիշկը զգուշացրել է հացի մեջ քաղցկեղ առաջացնող վտանգավոր հավելումների մասին

Բժիշկը զգուշացրել է հացի մեջ քաղցկեղ առաջացնող վտանգավոր հավելումների մասին

Խանութում գնված սպիտակ հացը կարող է առողջության համար վտանգավոր հավելումներ պարունակել։ Զգուշացրել է սննդաբան, թերապևտ Տատյանա Սոլնցևան, որի խոսքերն է մեջբերել Life-ը։

Խոսքը ալյուրի «բարելավիչների»՝ կիսաքարբազիդների և բրոմատների մասին է, որոնք, ըստ վերջին ուսումնասիրության, ավելացվում են դարակներում գտնվող ապրանքների 5%-ին։

Փորձագետի խոսքով՝ անբարեխիղճ արտադրողները, որոնք ցանկանում են խնայել հումքի վրա, օգտագործում են այդ հավելումները՝ թխվածքին ավելի մեծ ծավալ, փափկություն և առաձգականություն հաղորդելու համար։ Ավելին, էֆեկտն այնքան լավ է, որ արտաքուստ գրեթե անհնար է տարբերակել նման «խոզուկին» բարձրորակ հացից։

«Երկուսն էլ [փոքրիկները] կլինեն փափուկ, ծավալուն, սպիտակ, ախորժելի... Այս էֆեկտը գրավում է արտադրողին, քանի որ զգալիորեն նվազեցնում է արտադրության գործընթացի արժեքը։ Կարելի է վերցնել ոչ շատ թանկ ալյուր, ավելացնել էժան սննդային հավելում և ստանալ արտաքուստ բարձրորակ արտադրանք... Բրոմատները նշանակված են որպես սննդային հավելումներ E924a (կալիումի բրոմատ), E924b (կալցիումի բրոմատ)»,- aif-ին տված հարցազրույցում նշել է Սոլնցևան։

Այս հավելումները քաղցկեղածին նյութեր են, որոնք կարող են հրահրել վահանաձև գեղձի, ստամոքս-աղիքային տրակտի և շագանակագեղձի ուռուցքների առաջացումը: Դրանք նաև թունավոր ազդեցություն ունեն մաշկի, լորձաթաղանթների և միզուղիների համակարգի վրա և ոչնչացնում են մի շարք կարևոր նյութեր, այդ թվում՝ B1, B3 վիտամինները և ծծումբ պարունակող կարևոր ամինաթթու մեթիոնինը:

Սակայն, չնայած այս վտանգին, ամենևին էլ պետք չէ հրաժարվել հացից։ Դիետոլոգի խոսքով՝ բավական է չտարվել ցորենի ալյուրի սպիտակ սորտերով՝ նախապատվությունը տալով, օրինակ, սեւին։

«Սև հացը կարելի է օգտագործել առանց վախի, մանավանդ որ այն պարունակում է ավելի շատ սննդանյութեր և վիտամիններ, քան սպիտակ հացը, մասնավորապես՝ B խմբի վիտամիններ և բջջանյութ»,- հավելել է բժիշկը։