Բժիշկը բացատրել է, թե որ մթերքները են կարող խռմփոցի պատճառ դառնալ

Որոշ մթերքներ կարող են առաջացնել խռմփոց: Sputnik ռադիոկայանին ասել է սննդաբան Օլգա Պերևալովան։
«Продукты, которые образуют в носоглотке большое количество слизи, – это прежде всего молочка: кефир, ряженка, простокваша, молоко, особенно с чем-то сладким, йогурты с ягодами, фруктами, сухофруктами. Если люди решили заменить ужин на сладкий йогурт, дальше пошли спать – в носоглотке скопилась сладкая слизь, а это среда для размножения грибковой флоры.
«Քթի խոռոչում մեծ քանակությամբ լորձ առաջացնող մթերքներն են առաջին հերթին կաթը, կեֆիրը, խմորած թխած կաթը, մածունը, կաթը՝ հատկապես քաղցր բանով, հատապտուղներով յոգուրտները, մրգերը, չրերը։ Եթե մարդիկ որոշել են ընթրիքը փոխարինել քաղցր յոգուրտով, ապա գնացեք քնելու՝ քթի խոռոչում քաղցր լորձ է կուտակվել, և սա սնկային ֆլորայի համար բարենպաստ միջավայր է»,- ասել է սննդաբանը։
Ըստ նրա՝ արդյունքում առաջացող խցանումը լորձի և տեղային բորբոքման տեսքով հանգեցնում է շնչուղիների անցանելիության նվազմանը, հետևաբար՝ խռմփոցի:
Մասնագետը նշել է, որ քաղցրավենիքը և ածխաջրերը սիրելի մթերք են տարբեր տեսակի վարակների և սնկերի համար։
Որոշ վերամշակված մթերքներ նույնպես խռմփոց են առաջացնում։ «Ոսկրազերծված մսամթերքը, որն այնքան էլ որակյալ չէ, նշանակում է մեծ քանակությամբ օսլա և, ամեն դեպքում, լրացուցիչ ածխաջրեր։ Ալկոհոլը և աղի մթերքները պահպանում են հեղուկը և առաջացնում այտուց»,- նշել է Պերևալովան:
Ըստ նրա՝ մարդիկ, ովքեր պարբերաբար խռմփացնում են, պետք է փոխեն իրենց երեկոյան սննդակարգը:
«Իմաստ է անցնել այնպիսի ապրանքների, որոնք շնչուղիներում լորձի կուտակում չեն առաջացնում: Սրանք ցածր յուղայնությամբ սորտեր են՝ ձկան, մսի, բանջարեղենով թռչնամսի։ Եվ ավելի քիչ ձեթ լցնել, ավելի քիչ աղ ավելացնել»,- հավելել է Օլգա Պերևալովան։