Անվանվել են երկու արտադրանք, որոնք օգնում են պայքարել քաղցկեղի դեմ

Տավարի մսի և կաթնամթերքի մեջ առկա ճարպաթթուն ուժեղացնում է իմունային բջիջների արձագանքը քաղցկեղի նկատմամբ, ցույց է տվել նոր ուսումնասիրությունը:
Նոր ուսումնասիրությունը պարզել է, որ տրանսպատվաստային ճարպաթթուն, որը հայտնաբերված է կաթնամթերքի և խոտով կերակրվող կենդանիների մսի մեջ, կարող է խթանել իմունային համակարգի T բջիջների՝ քաղցկեղի դեմ պայքարելու ունակությունը: Գիտնականները նաև պարզել են, որ այն բարձրացնում է իմունոթերապիայի արդյունավետությունը և կարող է օգտագործվել որպես սննդային հավելում:
Չիկագոյի համալսարանի հետազոտողները հավաքել են արյան սննդանյութերի գրադարան և ստուգել դրա պարունակությունը՝ հայտնաբերելու սննդանյութերը, որոնք ազդում են քաղցկեղի զարգացման և բուժման արձագանքման վրա:
Գրադարանը պարունակում էր 255 կենսաակտիվ սննդանյութերից ստացված մոլեկուլներ: Գիտնականները փորձարկել են, թե ինչպես են դրանք ազդում հակաուռուցքային գործունեության վրա՝ ակտիվացնելով իմունային համակարգի էֆեկտոր CD8+ T բջիջները: Նրանք հայտնաբերել են տրանսվակցինաթթուն (TVA) որպես ամենաարդյունավետը: