Նվազեցնում է քաղցկեղի առաջացման վտանգը և օգնում է նիհարել. դիետոլոգը բացահայտում է թեյի առողջ տեսակները

Թեյը հնագույն պատմությամբ և բուժիչ հատկություններով հայտնի ըմպելիք է: Սակայն սխալ օգտագործման դեպքում այս ըմպելիքը կարող է վնասել առողջությանը։ URA.RU-ի թղթակցի հետ զրույցում սննդաբան Օլգա Ռոմաշինան խոսել է թեյի օգտակար տեսակների, դրանց վնասակար հատկությունների, թեյ խմելու կանոնների մասին։
Վեց տեսակի թեյ
Գոյություն ունեն թեյի միայն վեց հիմնական տեսակ՝ սև թեյ, կանաչ թեյ, սպիտակ թեյ, ուլոնգ թեյ, պու-եր թեյ և մատչա թեյ: Դրանց մեծ մասը պատրաստվում է բույսի մեկ տեսակից, որը լատիներեն կոչվում է Camellia Sinesis։ Տարբերությունը նրանում է , թե ինչպես և երբ են հավաքվում այդ տերևները և ինչ վերամշակման են ենթարկվում դրանք հավաքելուց հետո: Դիետոլոգ Օլգա Ռոմաշինայի կարծիքով՝ թեյերի օգուտները բազմազան են, բայց ամենաօգտակարը սև, կանաչ և ուլոնգ թեյերն են։
Սև թեյը նվազեցնում է քաղցկեղի և ատամների քայքայման վտանգը
Սև թեյը հարուստ է կոֆեինով, որն օգնում է բարձրացնել էներգիան և բարելավում է կենտրոնացումը: Այս տեսակի թեյը կարող է օգնել նվազեցնել ատամների կարիեսը՝ շնորհիվ ֆտորի և պոլիֆենոլների, ասել է Օլգա Ռոմաշինան։ Նրա խոսքով՝ այդ նյութերը կարող են հակամանրէային հատկություն ունենալ և կանխել բերանի խոռոչում վնասակար բակտերիաների զարգացումը։
«Բացի այդ, սև թեյը պարունակում է հակաօքսիդանտներ, ինչպիսիք են թեաֆլավինները և թերուբիգինները, որոնք կարող են օգնել նվազեցնել շաքարախտի և քաղցկեղի որոշ ձևերի ռիսկը: Թեեւ այս ազդեցությունները հաստատելու համար լրացուցիչ հետազոտություններ են անհրաժեշտ»,- ասել է սննդաբանը:
Քաշի կորստի համար լավագույն թեյը կանաչ թեյն է
Կանաչ թեյը համարվում է նիհարելու համար լավագույններից մեկը, ասել է փորձագետը։ Նա նշել է, որ դա պայմանավորված է այս տեսակի թեյի մեջ պարունակվող կատեխիններով, որոնք արագացնում են նյութափոխանակությունը և օգնում են այրել ճարպերը։ Կանաչ թեյը պարունակում է բազմաթիվ հակաօքսիդանտներ, որոնք օգնում են պայքարել օքսիդատիվ սթրեսի դեմ: