Ոչ միայն մրսածության համար․ Սննդաբանը խոսել է կոճապղպեղի օգտակար հատկությունների մասին
Կոճապղպեղի արմատը ցուրտ սեզոնի համար անփոխարինելի մթերք է, ասում է սննդաբան Օլգա Պանովան։ Sputnik ռադիոյին տված հարցազրույցում նա բացատրել է, թե ինչպես է այս համեմունքն ազդում օրգանիզմի վրա։
«Առաջին հերթին կոճապղպեղը ամրացնում է իմունային համակարգը: Այն պարունակում է A, C, B վիտամիններ: Մագնեզիում, ֆոսֆոր, կալցիում, ցինկ նույնպես կան: Եվ նաև կարևոր է, որ այն պարունակում է եթերային յուղեր՝ հզոր իմունոստիմուլյատոր, որն օգնում է օրգանիզմին պայքարել վիրուսների և բակտերիաների դեմ։ Իսկ եթե դուք արդեն հիվանդ եք, ապա կոճապղպեղը թեթևացնում է մրսածության և գրիպի ախտանիշները, եթե, օրինակ, ունեք հազ։ Եթե դուք ունեք հոսող քիթ, կոկորդի ցավ, գլխացավ կամ մկանային ցավ, դա նույնպես կօգնի թեթևացնել ախտանիշները, հետևաբար, թեյը կամ կոճապղպեղով թուրմը հեշտացնում է շնչառությունը և հեռացնում տոքսինները»,- նշել է Օլգա Պանովան։
Կոճապղպեղը նաև լավացնում է մարսողությունը, ինչը նույնպես օգուտ է բերում իմունային համակարգին, շարունակել է փորձագետը։
Կոճապղպեղի արմատը բարելավում է մարսողությունը, այնքան ավելի ուժեղ է ձեր իմունիտետը, իսկ կոճապղպեղը խթանում է մարսողական տարբեր ֆերմենտների և լեղու արտադրությունը՝ միաժամանակ նորմալացնելով աղիների շարժունակությունը և օգնում է մարսողությանը:
Ըստ նրա՝ կոճապղպեղը օգտակար է նաև այլ հիվանդությունների դեպքում։
«Այն ունի նաև անալգետիկ ազդեցություն, օգնում է նվազեցնել բորբոքումն ու ցավը արթրիտի, նեվրալգիայի, միգրենի ժամանակ, եթե դուք ունեք դաշտանային ցավեր, այն նաև կօգնի թեթևացնել ցավը, այսինքն՝ կանխում է արյունը արյան մակարդումը և նվազեցնում է վատ խոլեստերինի մակարդակը, դրա շնորհիվ բարելավվում է արյան շրջանառությունը, նվազում է աթերոսկլերոզի առաջացման վտանգը»,- ընդգծել է Օլգա Պանովան։
Եզրափակելով՝ նա զգուշացրել է, որ որոշ մարդկանց համար կան հակացուցումներ։