ԹՈՓ 5 ամենաառողջարար ընկույզները. դրանցից մեկը կանխում է ծխախոտի ծխի թունավոր ազդեցությունը

Սննդաբան Յասին Այըլդիզը կազմել է 5 ամենաառողջ ընկույզների վարկանիշը. գրում է Turkiyegazetesi-ն։
Պնդուկ
Այս տեսակի ընկույզը պարունակում է բազմաթիվ կալորիաներ, ինչպես նաև վիտամիններ B1-B2-B3-B5-B6-E:Սպիտակուցի քանակն ավելի շատ է, քան ձվի և հացահատիկի մեջ; այն հավասար է մսին և հատիկաընդեղենին։ Սպիտակուցի որակն ավելի ցածր է, քան այդ ապրանքները։ Պնդուկը, որն ունի երկաթի, կալցիումի, մագնեզիումի շատ լավ պարունակություն, նույնպես պոլիչհագեցած ճարպաթթուներից լինոլային և լինոլենաթթուների աղբյուրներից է։ 100 գրամ ընկույզը պարունակում է 634 կալորիա։
Պիստակ
Պիստակը հայտնի է որպես կանաչ ոսկի, մրգերի արքա, ոսկե ծառի մրգերի թագավոր: Պիստակը ածխաջրերի, սպիտակուցների, B1, B6, E վիտամինների, երկաթի, կալիումի, բետա-կարոտինի, ընդհանուր ֆիտոստերոլի և լյուտեինի պարունակությամբ առաջին տեղն է զբաղեցնում, ինչպիսիք են նուշը, ընկույզը և պնդուկը: 100 գրամ պիստակը պարունակում է 594 կալորիա։
Ընկույզ
Ընկույզը հարուստ է պոլիչհագեցած ճարպաթթուներով և պարունակում է նաև 10% հագեցած ճարպաթթուներ: 100 գրամ ընկույզը պարունակում է 651 կալորիա։ Այն նաև պարունակում է A, E, C, B1, B2, B3 վիտամիններ, ֆոլաթթու, պանտոտենաթթու, երկաթ, ցինկ, պղինձ և մանգան: Ընկույզը մանգանի և պղնձի լավ աղբյուր է։ Այն օգտագործվում է որպես էական հանքանյութ այս հանքանյութերի հակաօքսիդանտ պաշտպանության համար կարևոր ֆերմենտներում: Նրա պարունակած սպիտակուցի քանակը կարևոր դեր է խաղում բուսակերների սննդակարգի ամենօրյա սպիտակուցային պահանջների բավարարման գործում: Ընկույզն օգնում է նվազեցնել ընդհանուր խոլեստերինը, նվազեցնում է սրտի հիվանդությունների վտանգը և կանխում լեղապարկի քարերի առաջացումը։
Գետնանուշ
Գետնանուշը պարունակում է բաղադրիչներ, որոնք բազմաթիվ դրական ազդեցություն են ունենում մարդու առողջության վրա և տեղ են գրավում ամենօրյա սննդակարգում։ Գետնանուշը, որը պարունակում է 20 տարբեր ամինաթթուներ, արգինինի լավագույն աղբյուրներից է, որը կարևոր ամինաթթու է։ Գետնանուշը հարուստ է B2-B3 և E վիտամիններով: 100 գրամ գետնանուշը պարունակում է 567 կալորիա: Այն ունի չհագեցած ճարպաթթուների մեծ պարունակություն։ Արգինինի բարձր պարունակության շնորհիվ այն դառնում է անփոխարինելի սնունդ բոդիբիլդինգով զբաղվող մարդկանց համար։
Պեկան
100 գրամ պեկանը պարունակում է 691 կալորիա։ Այն ամենաբարձր էներգիայի արժեքն ունեցող մթերքն է՝ համեմատած այլ կոշտ կեղևով ընկույզների: Դրանում պարունակվող ճարպի ընդհանուր քանակն ավելի մեծ է, քան մյուս ընկույզում։ Պեկանի մեջ հայտնաբերված կենսաակտիվ միացությունների շնորհիվ նրանք նպաստում են հակաօքսիդանտ պաշտպանությանը: Կոշտ կեղևով պտուղները բացասաբար չեն ազդում առողջության վրա, պետք է ուշադրություն դարձնել պահպանման պայմաններին։ Այն պետք է պահվի զով, չոր տեղում, ոչ ավելի, քան 5% խոնավությամբ: