Ո՞ր մթերքներն են օգտակար կանանց առողջության համար

Ո՞ր մթերքներն են օգտակար կանանց առողջության համար

Ռոսպոտրեբնադզորի համաճարակաբանության կենտրոնական գիտահետազոտական ​​ինստիտուտի մոլեկուլային ախտորոշման կենտրոնի փորձագետ Մարինա Սավկինան խոսել է մթերքների մասին, որոնք ապահովում են կանացի առողջությունը։

 

Կարմիր միս. այստեղ հարկ է նշել, որ հեղինակավոր աղբյուրների առաջարկություններում վերապահումներ կան։ Չնայած բոլորը պնդում են սահմանափակել կարմիր մսի օգտագործումը, մի մոռացեք, որ այն, ինչպես լյարդը, հեշտ մարսվող հեմ երկաթի աղբյուր։ Հղիության և կրծքով կերակրման ժամանակահատվածում թույլ սեռը նույնպես ծախսում է իր «երկաթի պաշարները»: Հետևաբար, կանանց մոտ այս միկրոտարրի կարիքը մեծ է նրանց վերարտադրողական տարիների ընթացքում՝ անեմիայի հակման պատճառով:

Ջուր. կարևոր է հիշել, որ դուք պետք է խմեք առանց սպասելու մինչև ծարավն ու ջրազրկելը: Այս դեպքում ջուրը պետք է լինի մաքուր, խմելու և առանց հավելումների։ Պետք է լինի բավարար կենսատու խոնավություն բոլոր օրգանների և համակարգերի բնականոն գործունեության համար, մասնավորապես՝ լավ մարսողության և անհրաժեշտ սննդանյութերի կլանման համար:

Քաղցրավենիքի մասին․ իհարկե, դժվար է դիմադրել, բայց կարևոր է չտարվել: Ցանկացած շաքար` բնական սպիտակ, արդյունաբերական, ավելացված ըմպելիքներին, թխած մթերքներին, մեղրում պարունակվող հյութերին, պետք է նվազագույնի հասցնել սննդակարգում: Ավելի ճիշտ՝ օրական կալորիաների 10%-ից պակաս։ Սա ընդամենը 50 գ կամ 12 մակարդակի թեյի գդալ է: Իսկ եթե ձգտում եք իդեալին, ապա դա 5%-ից պակաս է, այսինքն՝ 5 գ և 6 թեյի գդալ:

Հիշեք սննդակարգում տարիքային փոփոխությունների մասին: Տարիքի հետ, քանի որ էստրոգենի արտադրությունը նվազում է, կանայք հակված են գիրանալու: Այս ժամանակահատվածում կարեւոր է առավել զգույշ լինել սննդամթերքի ընտրության հարցում։ Օրինակ՝ արյան բարձր ճնշման ռիսկից խուսափելու համար պետք է նվազեցնել աղի ընդունումը։ ԱՀԿ-ի կողմից առաջարկվող նորման օրական 5 գ-ից ոչ ավել է։