Բժիշկը թվարկել է հիվանդությունները, որոնք առավել հաճախ սրվում են մայիսյան տոներին

Բժիշկը թվարկել է հիվանդությունները, որոնք առավել հաճախ սրվում են մայիսյան տոներին

Մայիսյան տոներին ավելանում են աղեստամոքսային տրակտի, լյարդի և լեղապարկի հիվանդությունների սրման դեպքերը, զգուշացրել է գաստրոէնտերոլոգ և թերապևտ Սերգեյ Լոպատինը։

Նա «Լենտա» հետ զրույցում թվարկել է այն հիվանդությունները, որոնք առավել հաճախ սրվում են այս ընթացքում։

Որպես սրացումների հիմնական պատճառ բժիշկը նշել է սննդակարգի հանկարծակի փոփոխությունը։ «Խորովածի առատությունը՝ զուգորդված ալկոհոլի չարաշահման հետ, դառնում է մարսողության լուրջ փորձություն և սպառնում է առողջական լուրջ խնդիրների, հատկապես, եթե մարդը նախկինում երկար ժամանակ չափավոր է սնվել»,- բացատրել է նա։

Ըստ Լոպատինի՝ խնջույքների ժամանակ մեծ քանակությամբ ծանր սնունդը կարող է առաջացնել լեղաքարային հիվանդության սրացում և լեղուղիների նոպա, ինչը կպահանջի շտապ հոսպիտալացում։

Միսը, հավի թեւերը, կողերը, ճարպային սոուսները նույնպես մեծացնում են ենթաստամոքսային գեղձի ծանրաբեռնվածությունը, ինչը վտանգավոր է սուր պանկրեատիտի զարգացման համար։ Այս հիվանդության մեկ այլ բնորոշ հրահրիչ է ալկոհոլը, որը կարող է նաև նոպա հրահրել երիտասարդների մոտ:

Թերապևտը նաև հորդորեց չչարաշահել ալկոհոլը, եթե ունեք գաստրիտ կամ պեպտիկ խոց։ Այս ախտորոշմամբ հիվանդները պետք է նաև սահմանափակեն թթու վարունգների, համեմունքների և տաք սոուսների օգտագործումը: «Այս բոլոր մթերքները գրգռում են ստամոքսի լորձաթաղանթը և մեծացնում ստամոքսահյութի արտադրությունը»,- բացատրել է բժիշկը։

«Բացի մարսողական համակարգի հիվանդություններից, մայիսյան տոներին կարող են սրվել նյութափոխանակության հիվանդությունները, առաջին հերթին՝ հոդատապը»,- ասել է Լոպատինը։

Սրա պատճառը տապակած միսն է։ Բժիշկը բացատրել է, որ սպիտակուցային մթերքները պարունակում են շատ պուրիններ՝ կենսաքիմիական միացություններ, որոնք հրահրում են հոդերի մեջ միզաթթվի աղերի նստեցում։ Ալկոհոլային խմիչքների մեջ պուրինի պարունակությամբ առաջատարը գարեջուրն է։ Ավելի լավ է ընդհանրապես խուսափել դրանից, եթե ունեք հոդատապ։