Ինչ անել, եթե թունավորվել եք ձմերուկից կամ սեխից

Ինչ անել, եթե թունավորվել եք ձմերուկից կամ սեխից

 

Ձմերուկի կամ սեխի թունավորման առաջին նշանների դեպքում անհրաժեշտ է միջոցներ ձեռնարկել, իսկ եթե ախտանշանները լուրջ են, դիմեք բժշկի։ Այս մասին RIA Novosti-ին տված հարցազրույցում ասել է Մոսկվայի մարզի առողջապահության նախարարության Վիդնովսկու կլինիկական հիվանդանոցի գաստրոէնտերոլոգ Լյուդմիլա Սուխորուկովան։

Նրա խոսքով, թունավորման համար առաջին օգնությունը շատ հեղուկ խմելն է. դա կարող է լինել սովորական ջուր և մրգային կոմպոտներ: Դուք նաև պետք է որոշ ժամանակով դադարեք ուտել և չխմեք ալկոհոլ:

 

Ինչպես «Չեմպիոնշիփ»-ին ասել է գաստրոէնտերոլոգ և սննդաբան Էլվիրա Բելևան, սեխից և ձմերուկից թունավորումը կարող է առաջանալ մի քանի պատճառներով՝ դրանց աճեցման մեջ օգտագործվող նիտրատների, բակտերիալ կամ վիրուսային աղտոտվածության, ինչպես նաև չհասած մրգերի օգտագործման պատճառով:

Ըստ մասնագետի՝ սեխի կամ ձմերուկի թունավորման մասին կարող են վկայել հետևյալ ախտանիշները՝ սրտխառնոց և փսխում; ստամոքս-աղիքային խանգարումներ, ներառյալ փորլուծություն և որովայնի ցավ; գլխացավ; ջերմություն; թուլություն և ընդհանուր թուլություն; ջրազրկում, հատկապես ծանր փսխումով և փորլուծությամբ:

Ծանր դեպքերում ուղեղի այտուցը կամ նյարդաբանական ախտանիշները կարող են զարգանալ նիտրատի բարձր մակարդակի պատճառով: