Գիտնականները նշել են սուրճ պատրաստելու ամենավնասակար եղանակները

Գիտնականները նշել են սուրճ պատրաստելու ամենավնասակար եղանակները

Շատ բան կախված է սուրճի պատրաստման եղանակից, այդ թվում՝ դրա օգտակարությունից։ Գյոթեբորգի համալսարանի (Շվեդիա) գիտնականները պարզել են ըմպելիքի պատրաստման մեթոդների և մարդու վիճակի վրա դրա ազդեցության միջև կապը։ Պարզվել է, որ կան սուրճ եփելու «վնասակար» եղանակներ. Շվեդ փորձագետները հետազոտություններ են անցկացրել արդեն 20 տարի, նշել է Հանրային լրատվական ծառայությունը՝ վկայակոչելով EJPC ամսագիրը։ Ավելի քան 500 հազար մարդ հրավիրվել է մասնակցելու։ Այսպիսով, ֆրանսիական պրես մեթոդով պատրաստված սուրճն ամենաբացասական ազդեցությունն է ունենում օրգանիզմի վրա։ Այս հայտարարությունն արել է պրոֆեսոր Դագ Թելեն։ Ըմպելիքը խմելուց հետո արյան մեջ բարձրանում է «վատ» խոլեստերինի մակարդակը, իսկ սուրճի բաղադրությունը հարստացվում է վնասակար նյութերով։ Այնուամենայնիվ, ֆրանսիականը սուրճ պատրաստելու միակ անցանկալի միջոցը չէ: Գիտնականները զգուշացրել են թուրքական կամ հունական սուրճի հնարավոր վնասի մասին։ Այս ըմպելիքը խորհուրդ է տրվում նախ քամել թղթե ֆիլտրի միջոցով:

Լայնածավալ հետազոտությունը նաև ցույց է տվել, որ այն մարդիկ, ովքեր նախընտրում են չֆիլտրացված սուրճը, վաղ տարիքում մահանալու հավանականությունը 15%-ով ավելի մեծ է: Սակայն մահացության ավելի ցածր ցուցանիշ է գրանցվել այն խմբում, որտեղ հետազոտվողները օրական խմել են մինչև 4 բաժակ ֆիլտրացված ըմպելիք: