Սննդաբանը բացատրել է, թե որոնք են մայոնեզի օգտակար հատկությունները

Սննդաբանը բացատրել է, թե որոնք են մայոնեզի օգտակար հատկությունները

Լավ մայոնեզի բաղադրատոմսը առողջարար արտադրանք է, չնայած դրա բարձր ճարպային պարունակությանը: Սա պայմանավորված է նրանով, որ մայոնեզը պատրաստվում է բուսական յուղերից, որոնք օգնում են մարմնի բոլոր համակարգերի գործունեությանը։ Այս մասին Gazeta.Ru-ին ասել է սննդաբան-խորհրդատու և ANO «Առողջ սնուցում» գիտահետազոտական ​​կենտրոնի փոխտնօրեն Ալեքսեյ Կաբանովը։

Մասնագետի խոսքով՝ մայոնեզի մեջ առաջին օգտակար բանը խոլեստերինն է, որը պարունակվում է արտադրանքի մեջ ձվի դեղնուցների շնորհիվ և անհրաժեշտ է օրգանիզմի գործունեության համար։

«Խոլեստերինը կարևոր է բջիջների բնականոն գործունեության համար, այն ապահովում է բջջային թաղանթների ամրությունը՝ այն նպաստում է բջիջների կառուցմանը: Բացի այդ, խոլեստերինը օգնում է մարմնին արտադրել օգտակար նյութեր, ինչպիսիք են վիտամին D-ն, կանացի և արական սեռական հորմոնները: Խոլեստերինի ցածր մակարդակը կարող է հանգեցնել նյարդային համակարգի խանգարման, ոսկորների փխրունության, հանքային նյութափոխանակության խանգարման և դեպրեսիայի», - նշել է սննդաբանը:

Մայոնեզի օգտակարությունը բուսական յուղերի մեջ է, որոնք բաղկացած են չհագեցած առողջարար ճարպերից, որոնք օրգանիզմին անհրաժեշտ են բոլոր համակարգերի գործունեության համար։

«Նորմալ գործունեության համար մարմինը պետք է սպառի մինչև 20% չհագեցած ճարպեր ընդհանուր սննդակարգից։ Ինչո՞ւ է սա կարևոր։ Օրինակ, մեր ուղեղը 60% ճարպ է, իսկ չհագեցած ճարպերը բջջային թաղանթների մաս են կազմում։ Ահա թե ինչպես ենք մենք սնուցում մեր ուղեղը, սիրտը և նյարդային համակարգը։ Ավելին, չհագեցած ճարպերը անհրաժեշտ են տեսողության համար, և դրանք նաև մաշկին առաձգականություն են հաղորդում և երիտասարդացնում են այն», - ասել է Ալեքսեյ Կաբանովը։


Մասնագետը նշել է, որ միշտ չէ, որ անհրաժեշտ է նվազեցնել արտադրանքի ճարպային պարունակությունը։ Մայոնեզը 20-25% թթվասերով փոխարինելիս արտադրանքի ճարպային պարունակությունը իսկապես նվազում է, բայց մարդը տառապում է կենդանական ծագման հագեցած վնասակար ճարպերից, որոնք հարուստ են, մասնավորապես, կաթնամթերքով:

«2-3 թեյի գդալ մայոնեզ կամ 15-20 գրամը այս ապրանքի խորհուրդ տրվող օրական չափաբաժինն է։ Սա կօգնի օրգանիզմին հագեցած լինել առողջ ճարպերով», - եզրափակել է սննդաբանը։