Դիետոլոգը նշել է մեծերի և երեխաների համար տորթի ճիշտ չափաբաժինը

Մեծահասակների համար տորթի չափաբաժինը չպետք է գերազանցի 150 գրամը, բայց այս գրամը կարող է պարունակել 40-ից 70 գրամ շաքար, ուստի խորհուրդ է տրվում տորթի ստանդարտ կտորը բաժանել ևս երեք մասի, երեխաների համար չափաբաժինը չպետք է գերազանցի 75 գրամ. ասել է սննդաբան Անտոնինա Ստարոդուբովային:
«Դասական չափաբաժինները համարվում են մեծահասակների համար 150 գրամանոց թխվածք, իսկ երեխայի համար՝ 75 գրամ, սակայն դասական տորթերի 150 գրամը կարող է պարունակել 40-ից 70 գրամ շաքար, և, հետևաբար, սննդային տվյալների հիման վրա՝ Մոտ 65 գրամ կշռող կտոր, ինչը նշանակում է, որ եթե տորթի կտոր եք ուզում, կտրեք ստանդարտ կտորը, բաժանեք այն երեք մասի և ստացեք ձեր չափաբաժինը»,- ասել է Ստարոդուբովան։
Նաև, գլխավոր սննդաբանը նշել է, որ հիմնական կերակուրից հետո տորթը որպես դեսերտ ուտելը հանգեցնում է չափից շատ ուտելու ավելի քիչ ռիսկի:
«Այս առումով ավելի նպատակահարմար է ճաշից հետո մի կտոր տորթ ուտել աղանդերի համար: Հիմնական ուտեստների հետ ստացված սպիտակուցների հետ միասին տորթից ածխաջրերը կբարձրացնեն ուղեղում հագեցվածության ազդանշանը և թույլ կտան ժամանակին կանգ առնել, իսկ ստամոքսում և աղիքներում սննդի առկայությունը կդանդաղեցնի շաքարների կլանումը և կնվազեցնի արյան մեջ գլյուկոզայի չափաբաժինը»,- պարզաբանել է Ստարոդուբովան։
Բացի այդ, Ստարոդուբովան պարզաբանել է, որ տորթի բաղադրիչների փոխարինումը իսկապես կարող է նվազեցնել դրա կալորիականությունը, բայց ոչ էապես։
«Մրգերի կամ դրանց խյուսի օգտագործումը դրական է ազդում ճաշատեսակի բաղադրության վրա՝ մրգերում պարունակվող հանքանյութերի, վիտամինների, կենսաբանորեն ակտիվ միացությունների շնորհիվ, սակայն պարզ շաքարները քաղցրություն են հաղորդում մրգերին, և երբ հասնում է արտադրանքի ցանկալի քաղցրությունը, ընդհանուր կալորիականությունը էապես չի նվազում»,- ասել է Ստարոդուբովան։