Մթերք, որը ուռուցքներին աճելու էներգիա է տալիս․ Ստուգեք ձեր սննդակարգը հիմա

Մթերք, որը ուռուցքներին աճելու էներգիա է տալիս․ Ստուգեք ձեր սննդակարգը հիմա

Նոր հետազոտությունը բացահայտել է սննդակարգի և թոքերի քաղցկեղի միջև կապը՝ ցույց տալով, որ ուռուցքներն ակտիվորեն «սնվում են» շաքարով։ Հետազոտողները պարզել են, որ գլիկոգենը՝ գլյուկոզա պահող մոլեկուլը, առանցքային դեր է խաղում ուռուցքի աճի մեջ։ Որքան շատ է գլիկոգենը քաղցկեղի բջիջներում, այնքան ավելի արագ են դրանք աճում:

Գիտնականները փորձարկում են անցկացրել մկների վրա, որոնք սնվել են «արևմտյան սննդակարգով», որը հարուստ է ճարպերով և ֆրուկտոզայով, որը հայտնաբերված է բարձր ֆրուկտոզայի եգիպտացորենի օշարակում, որը հայտնի քաղցրացուցիչ է վերամշակված մթերքների և խմիչքների մեջ: Արդյունքում ուռուցքներն աճել են։ Այնուամենայնիվ, երբ գլիկոգենի մակարդակը նվազում էր, դրանց աճը դանդաղում էր:

Ինչպես մեջբերում է MedPulse լրատվական պորտալը, հետազոտողները եզրակացրել են, որ տիպիկ արևմտյան սննդակարգը խթանում է գլիկոգենի կուտակումը, իսկ գլիկոգենը կերակրում է քաղցկեղային բջիջներին՝ նպաստելով դրանց ակտիվ բաժանմանը։

Ըստ բ.գ.թ. Ռամոն Սունի, սննդակարգի ազդեցությունը թոքերի քաղցկեղի զարգացման վրա բավականաչափ ուսումնասիրված չէ: Ի տարբերություն լյարդի կամ ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի՝ սննդակարգը հազվադեպ է համարվում ռիսկի գործոն: Այնուամենայնիվ, նոր ապացույցները ցույց են տալիս, որ սննդակարգում շաքարի մակարդակը վերահսկելը կարող է կարևոր դեր խաղալ հիվանդության կանխարգելման և բուժման գործում:

Հետազոտությունը, որը հրապարակվել է Nature Metabolism ամսագրում, ի սկզբանե նպատակ ուներ ուսումնասիրել հազվագյուտ նյարդաբանական խանգարումը, որը կոչվում է Լաֆորայի հիվանդություն: 20 տարվա դիտարկման ընթացքում գիտնականները հայտնաբերել են գլիկոգենի և բջջային պրոցեսների միջև փոխազդեցության անսպասելի մեխանիզմներ, որոնք ստիպել են նրանց հայտնաբերել շաքարի և թոքերի քաղցկեղի միջև կապը:

Այս բացահայտումները հույս են ներշնչում հիվանդության դեմ պայքարի նոր ռազմավարությունների մշակման համար, ներառյալ դիետիկ մոտեցումները: