Գիտնականները սթրեսի դեմ անսպասելի «բուժում» են գտել

Գիտնականները հետազոտություն են անցկացրել և բացահայտել ընկույզի անսպասելի օգուտները՝ պարզվում է, որ այն կարող է պաշտպանել սթրեսից։ Այս մասին գրում է MedikForum պորտալը։
Ի դեպ, սթրեսը բացասաբար է անդրադառնում աղիների ու համակցված բակտերիաների վրա, նույնիսկ կարող է դիսբիոզ առաջացնել։ Իսկ ընկույզը դրական է ազդում ինչպես հոգեկան առողջության, այնպես էլ ճանաչողական ֆունկցիայի վրա։
«Դա պայմանավորված է ընկույզի մեջ ուղեղի համար օգտակար սննդանյութերի առատությամբ, ինչպիսիք են օմեգա-3 ճարպաթթուները, ալֆա-լինոլենաթթուն և տրիպտոֆանը, ինչպես նաև այնպիսի միացություններ, որոնք աջակցում են ճանաչողական գործառույթին, ինչպիսիք են մելատոնը, պոլիֆենոլները, ֆոլաթթուները և վիտամին E-ն»,- բացատրում է սննդաբան Օլգա Մալյարովան:
Հետազոտության արդյունքները ցույց են տվել, որ ընկույզի օգտագործումը կայունացնում է աղիների մանրէների բազմազանությունը սթրեսի ժամանակ:
Ի դեպ, գիտնականները հայտնաբերել են ընկույզների մեկ այլ յուրահատուկ հատկություն՝ դրանք բարելավում են քնի որակը։