Ո՞վ բացարձակապես չպետք է լոլիկ ուտի

Ո՞վ բացարձակապես չպետք է լոլիկ ուտի

Լոլիկը հարուստ է վիտամիններով, միներալներով, հակաօքսիդանտներով, պարունակում է բիոլոգիապես ակտիվ միացություններ. կարոտինոիդներ, պոլիֆենոլներ, մեծաքանակ վիտամին C:

Պոլիֆենոլները նվազեցնում են սրտանոթային, ուռուցքային հիվանդությունների առաջացման հավանականությունը։ Վիտամին C-ն հզոր հակաօքսիդանտ է, որ ամրացնում է իմունային համակարգը։

Լոլիկում կա նաև՝

• վիտամին A
• վիտամին C
• վիտամին B2, B3
•  մագնեզիում
•  կալցիում
• յոդ
• ֆտոր
• ցինկ
• ֆոսֆոր
• պղինձ

Մեծաքանակ օգտակար և օրգանիզմի համար անհրաժեշտ տարրերի պարունակությամբ լոլիկն առանձնանում է ցածր կալորիականությամբ։ Լոլիկի առատ բջջանյութն էլ երկար ժամանակ հագեցնում է, զսպում սովի զգացումը։

Եթե ​​վերադառնանք պատմությանը, ապա վաղուց ենթադրվում էր, որ այս մթերքը վտանգավոր ազդեցություն ունի օրգանիզմի վրա։ Խնդիրն այն է, որ լոլիկը բարձր թթվայնություն ունի, ինչը բացասաբար է անդրադառնում մարսողական համակարգի վրա։ Ելնելով դրանից, դուք պետք է զգույշ լինեք այս մթերքի հետ:

«Լոլիկը դեռ բավական թթվային բանջարեղեն է, ուստի եթե ստամոքս-աղիքային համակարգի հետ կապված խնդիրներ ունեք, հատկապես սուր փուլում՝ տարբեր գաստրիտներով, խոցերով, պանկրեատիտով, լյարդի հիվանդություններով, ապա, իհարկե, ավելի լավ է խուսափել դրանք ուտելուց»,- ասել է դիետոլոգը։

Այս բանջարեղենի մեջ կա ևս մեկ բաղադրիչ, որը կարող է լուրջ հարված հասցնել օրգանիզմին։

«Լոլիկը պարունակում է նաև մեծ քանակությամբ օքսալաթթու, որը վնասակար է երիկամների հիվանդությունների, միզաթթվի բարձր մակարդակի, հոդատապի և, համապատասխանաբար, դրա հետ կապված հոդերի խնդիրների համար»,- նշել է մասնագետը։ Այս մթերքը պետք է զգուշությամբ ուտել ոչ միայն սրացման ժամանակ, քանի որ օրգանիզմում կարող են վնասակար նյութեր կուտակվել։ Խորհուրդ չի տրվում այն ​​համադրել սխտորի և այլ կծու բաղադրիչների հետ։

Մեկ այլ պատճառ, թե ինչու է ավելի լավ է հրաժարվել այս բանջարեղենից, անհատական ​​անհանդուրժողականությունն է: Լոլիկը բավականին ալերգենիկ մթերք է, ուստի, եթե ձեր օրգանիզմը տհաճ զգացողություններ է ունենում այն ​​օգտագործելիս, ապա ավելի լավ է բանջարեղենը բացառել սննդակարգից։