Ո՞ր կանաչեղենն է ավելի լավ սահմանափակել սննդակարգում

Ո՞ր կանաչեղենն է ավելի լավ սահմանափակել սննդակարգում

Գերմանացի բուսաբան գիտնականները Botanische Sondergarten Wandsbek-ից անսպասելի տեսակետ են հայտնել այն մասին, որ մաղադանոսը կարող է վտանգավոր լինել առողջության համար։ Չնայած այն վաղուց դասակարգվել է որպես սուպերմթերք, այն գլխավորել է ամենավտանգավոր բույսերի ցուցակը: Նրանք դա բացատրեցին նրանով, որ մաղադանոսը, որպես երկամյա բույս, կարող է առողջության համար վտանգավոր դառնալ տնկելուց հետո երկրորդ տարում։ Նրա սերմերը պարունակում են թունավոր եթերայուղ, որը պարունակում է վտանգավոր նյութի՝ ապիոլի բարձր կոնցենտրացիան։ Այն կարող է ուժեղ ազդեցություն ունենալ արգանդի, աղիքների և միզապարկի հարթ մկանների վրա: 

Ինչպես պարզաբանել են ռուս մասնագետները, մաղադանոսը շատ օգտակար է մեր օրգանիզմի համար՝ իր մեջ պարունակվող տարրերի շնորհիվ եւ պարտադիր պետք է ներառվի սննդակարգում։ 

Մարդկանց ո՞ր խմբերը կարող են խոցելի լինել սննդակարգում ներառվելիս: 

Դիետոլոգները հաճախ տարբեր կարծիքներ են հայտնում տարբեր հարցերի շուրջ, սակայն նրանք բոլորն էլ համաձայն են, որ առողջ սննդակարգի հիմքը բանջարեղենն է, խոտաբույսերը և հազարը։ Դրանք պարունակում են մեծ քանակությամբ սննդանյութեր և օգնում են կանխել տարբեր հիվանդություններ։ Այժմ գիտնականների կողմից առաջարկություններ կան՝ կապված բանջարեղենի և դեղաբույսերի քանակի հետ, որոնք պետք է ամեն օր ուտել: Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպությունը (ԱՀԿ) խորհուրդ է տալիս օրական ուտել առնվազն 400 գրամ (մոտ 5 չափաբաժին) միրգ և բանջարեղեն։

Նախ, սրացման ժամանակ աղեստամոքսային տրակտի հիվանդություններ ունեցող մարդիկ իրենց սննդակարգում չպետք է ներառեն կանաչի։

Ստամոքս-աղիքային հիվանդությունների սրման դեպքում խորհուրդ է տրվում խուսափել կամ սահմանափակել այս տեսակի կանաչեղենի և տերևավոր բանջարեղենի օգտագործումը՝ դիմելով փափուկ, հեշտությամբ հանդուրժող մթերքներին, ինչպիսիք են խաշած բանջարեղենը, խյուս բանջարեղենը կամ գազարի նուրբ տերևները: