Կալցիումի աղբյուր. սննդաբանը պատմել է, թե ով կարող է և ով չի կարող պանիր ուտել

Կալցիումի աղբյուր. սննդաբանը պատմել է, թե ով կարող է և ով չի կարող պանիր ուտել

Պանիրը շատերի սիրելի ապրանքն է։ Չնայած կաթնամթերքից հրաժարվելու տարօրինակ ժամանակակից նորաձեւությանը, այն հաճախ չի վերաբերում պանրին։ Եվ հաճույքով ուտում են։ Այնուամենայնիվ, այս կաթնամթերքից առավելագույն օգուտ ստանալու համար դուք պետք է հետևեք սպառման առաջարկվող տեմպերին:

Ինչու՞ ուտել պանիր:
«Ըստ հետազոտությունների՝ չափահասը պետք է օրական ավելի քան 1000 մգ կալցիում ստանա», - aif.ru-ին ասել է սննդաբան Տատյանա Զալյոտովան։ . — Կալցիումի հիմնական աղբյուրը կաթնամթերքն է։ Պանիրը, որպես կաթնամթերքի խտանյութ, պարունակում է բավականին մեծ քանակությամբ կալցիում` համեմատաբար փոքր քանակությամբ։ 100 գ վերամշակված պանիրը պարունակում է 300 մգ կալցիում, 100 գ պինդ պանիրներ, ինչպիսիք են Պոշեխոնսկին, հոլանդական, Չեդդերն ու շվեյցարականը, պարունակում են 1000 մգ: Որը ծածկում է ամբողջ օրվա պահանջը»։

Պանրի օգտագործման վերաբերյալ առաջարկությունները կախված են նրանից, թե մարդը որքան կալցիում պարունակող այլ մթերքներ է օգտագործում: 

Որո՞նք են սահմանափակումները:

Պանիր ուտելիս պետք է հաշվի առնել երկու կարևոր կետ.

Առաջինը կենդանական ճարպերի բավականին բարձր պարունակությունն է, և արդյունքում՝ պանրի բարձր կալորիականությունը կարող է միջինը 300-ից մինչև 450 կկալ՝ կախված արտադրանքի յուղայնությունից: 

Եթե ​​կան կենդանական ճարպեր, ապա կա խոլեստերին: «Մարդկանց, ովքեր պետք է վերահսկեն արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը, խորհուրդ ենք տալիս նաև նվազեցնել իրենց օգտագործած պանրի քանակը»,- ​​շարունակում է փորձագետը։ 

Երկրորդ կարևոր կետն այն է, որ պանիրները շատ աղ են պարունակում։ «Դժվար շտկվող արյան բարձր ճնշում ունեցող մարդկանց, ովքեր հակված են այտուցների, խորհուրդ ենք տալիս նաև նվազեցնել պանրի օգտագործումը՝ սննդակարգում աղը վերահսկելու առումով»,- նշում է բժիշկը։ 

Սակայն բժիշկը դեռ խորհուրդ չի տալիս ամբողջությամբ վերացնել պանիրը՝ արյան ճնշումն ու խոլեստերինը չբարձրացնելու համար։ Խոսքը սովորական նորմայի սահմանափակումների մասին է։ Բավականաչափ կալցիում չստանալը, իսկ հետո օստեոպորոզ ստանալը նույնպես լավագույն միջոցը չէ։

Ո՞վ, այնուամենայնիվ, չի կարող պանիր ուտել:

Կաթնամթերքի հետ կապված երկու տեսակի խնդիրներ կան։ Առաջինը լակտոզայի անհանդուրժողականությունն է կամ կաթնային շաքարը: Այն քայքայելու համար մարմինը արտադրում է մարսողական ֆերմենտ՝ լակտազ։ Ֆերմենտացված կաթնամթերքը, ներառյալ պանիրը, այլևս չեն պարունակում կաթնաշաքար. այն քայքայվել է կաթնաթթվային բակտերիաների կողմից:

Բայց կան մարդիկ, ովքեր գենետիկորեն հակված են լակտազի ամբողջական անբավարարությանը, այսինքն՝ չեն կարողանում մարսել այն ծնված օրվանից։ 

Երկրորդ հնարավոր խնդիրը պանրի նկատմամբ ալերգիան է։