Բժիշկը բացատրել է՝ ինչով է վտանգավոր պաղպաղակը շոգին

Բժիշկը բացատրել է՝ ինչով է վտանգավոր պաղպաղակը շոգին

Շոգին արագ պաղպաղակ ուտելն առաջացնում է վերին շնչուղիների կտրուկ սառեցում, ինչը կարող է հանգեցնել մրսածության և սուր շնչառական վարակների, իսկ ջերմաստիճանի կտրուկ անկումը լրացուցիչ սթրես է առաջացնում մարմնի վրա։ Այս մասին հայտնել է մեծահասակների առողջության առաջնային պահպանման Մոսկվայի Առողջապահության դեպարտամենտի գլխավոր մասնագետ Անդրեյ Տյաժելնիկովը։

«Ամենից հաճախ մարդիկ շոգ եղանակին փողոցից պաղպաղակ են գնում՝ ցանկանալով զովանալ։ Եվ, որպես կանոն, նրանք փորձում են այն ավելի արագ ուտել, քանի դեռ այն չի հալչում արևի տակ՝ հենց այստեղ է մրսելու վտանգը։

Եթե ​​դուք արագ պաղպաղակ եք ուտում, վերին շնչուղիների կտրուկ սառեցում է տեղի ունենում։

Իրավիճակը սրվում է ջերմաստիճանի կտրուկ անկմամբ՝ մարմինը տաքանում է շոգից, իսկ ներս մտնող սնունդը սառն է, ինչը լրացուցիչ սթրես է առաջացնում օրգանիզմի վրա։ Սա սուր շնչառական վարակներ է հրահրում»,- պարզաբանել է Տյաժելնիկովը։

Նրա խոսքով՝ նույնը վերաբերում է սառը ըմպելիքներին՝ շոգին ավելի լավ է ընտրել մի փոքր զով ջուր և խմել փոքր կումերով։

«Պետք չէ շատ տաք ջուր խմել, բայց եթե խմեք փոքր կումերով, ապա ջուրը ժամանակ կունենա տաքանալու բերանում։ Ավելի լավ է սառը ջուր խմել։ Կարելի է նաև պաղպաղակ ուտել, եթե այն ուտում եք շատ դանդաղ, փոքր կտորներով և թողնում եք, որ մի փոքր հալվի», - ասաց Տյաժելնիկովը:

Պաղպաղակը չարաշահել չի կարելի՝ դրա պատրաստման մեջ օգտագործվում է շաքարավազ կամ բարձր ֆրուկտոզայի եգիպտացորենի օշարակ։ Դրանց չափից ավելի օգտագործումը կապված է քաղցկեղի զարգացման և քաղցկեղով հիվանդների մոտ մետաստազների ձևավորման բարձր ռիսկի հետ:

Ճապոնացի գիտնականները խորհուրդ են տալիս առավոտյան պաղպաղակ ուտել։ Նման իրավիճակում այն ​​ի վիճակի է բարձրացնել մարդու մտավոր ակտիվությունը և խթանել ուղեղի ալֆա ալիքները։

Իրենց տեսությունը հաստատելու համար փորձագետները հետազոտություն են անցկացրել, որի ընթացքում կամավորներն առավոտյան պաղպաղակ են կերել, իսկ հետո թեստեր են հանձնել: Փորձագետները գնահատել են նաև նրանց վերլուծական կարողությունները և արձագանքման արագությունը։

Արդյունքում պարզվել է, որ նրանք, ովքեր նախաճաշել են պաղպաղակ, ավելի լավ ու արագ են հաղթահարել։ Բացի այդ, պաղպաղակն օգնում է մարդուն ավելի արագ արթնանալ ու զգոն դառնալ։