Անվանվել են հիվանդություններ, որոնց մասին վկայում է քաղցրավենիքի հանդեպ մշտական պահանջը

Քաղցրավենիք ուտելու մշտական ցանկությունը կարող է նախազգուշացնել ոչ միայն սննդային անբավարարության, այլ նաև որոշակի հիվանդությունների առկայության մասին։
Սննդաբան Օլգա Պանովան նշել է, որ քաղցրավենիքի հանդեպ հակումը կարող է լինել ինսուլինի դիմադրության, քենդիոզի կամ հիպոթենզիայի ախտանիշ։
Մասնագետը նշել է, որ ենթաստամոքսային գեղձն ինսուլին է արտադրում քաղցրեղեն ուտելիս։ Երբ այն կուտակվում է մեծ քանակությամբ, բջիջը դադարում է գլյուկոզայի փոխանցումը և սկսում սովամահ լինել: Սա քաղցր սնունդ ուտելու ցանկություն է առաջացնում, ինչը հետագայում կարող է առաջացնել ինսուլինի պակաս կամ շաքարախտ:
Բժիշկը զգուշացրել է, որ քաղցրավենիքի հանդեպ փափագի մեկ այլ պատճառ է համարվում քենդիոզը, որը կարող է առաջանալ անգամ բերանի խոռոչում։
Քաղցր բան ուտելու մշտական ցանկությունը կարող է նաև ազդարարել հիպոթենզիայի (արյան ցածր ճնշում) և անեմիայի (մարմնի երկաթի անբավարարություն): Միաժամանակ դանդաղում է արյան շրջանառությունը, և առաջանում է հորմոնալ խանգարում։ Այս դեպքում մարդ ուժի պակասը փորձում է փոխհատուցել գլյուկոզայի եւ արագ ածխաջրերի օգնությամբ։
Ինտենսիվ մտավոր գործունեությունը կարող է հանգեցնել մագնեզիումի և քրոմի դեֆիցիտի. հայտնում է Մոսկվա 24-ը։ Այդ պատճառով կա նաեւ քաղցրավենիք ուտելու ցանկություն, սակայն նման իրավիճակում առողջարար մթերքները կարող են փոխհատուցել տարրերի պակասը։