Գիտնականները պարզել են, որ քինոան կարող է նվազեցնել սրտի և անոթային հիվանդությունների ռիսկը

Չինաստանի Ջիլինի համալսարանի գիտնականների ղեկավարած հետազոտական թիմը հայտնաբերել է, որ քինոայի մեջ հայտնաբերված կենսաակտիվ միացությունները կարող են օգտակար ազդեցություն ունենալ աղիների միկրոբիոտայի վրա և նպաստել սրտանոթային առողջությանը: Հետազոտության արդյունքները հրապարակվել են Frontiers in Nutrition գիտական ամսագրում։
Հետազոտողների ուսումնասիրությունը 85 ավելի վաղ գիտական հրապարակումների մետավերլուծությունն է, որոնք գնահատում են քինոայի կենսաքիմիական բաղադրությունը և դրա պոտենցիալ առողջապահական օգուտները:
Անալիզի արդյունքում չինացի գիտնականները պարզել են, որ քինոայում պարունակվող սապոնինները (ազոտ չպարունակող բարդ օրգանական միացություններ) ունեն կենսաբանորեն նշանակալի գործառույթների լայն շրջանակ։ Քինոայից ստացված սապոնինները վատ են ներծծվում աղիքներում և ունեն ցածր կենսահասանելիություն, ինչը նպաստում է նրանց երկարատև բնակությանն աղիքներում։ Դրա շնորհիվ սապոնինները կարող են ծառայել որպես սննդամթերք աղիքային օգտակար բակտերիաների համար՝ դրանով իսկ նպաստելով նրա միկրոֆլորայի կազմի բարելավմանը և ավելի արդյունավետ գործունեությանը:
Պարզվել է նաև, որ այս նյութերը, երբ մարսվում են քինոայի կողմից, կարող են բարելավել որոշ վիտամինների նյութափոխանակությունը, ինչը հանգեցնում է դրանց ավելի լավ կլանմանը։ Բացի այդ, պարզվել է, որ քինոայի սպիտակուցները հանդիսանում են անգիոտենզին փոխակերպող ֆերմենտի (ACE) արգելակող պեպտիդների բնական աղբյուր: Այն սովորաբար արտադրվում է թոքերի էպիթելային բջիջներում և փոքր քանակությամբ հայտնաբերվում է արյան անոթներում և երիկամներում: