Ո՞ր մթերքներն են օգտակար կանանց առողջության համար

Ո՞ր մթերքներն են օգտակար կանանց առողջության համար

Ռոսպոտրեբնադզորի համաճարակաբանության կենտրոնական գիտահետազոտական ​​ինստիտուտի մոլեկուլային ախտորոշման կենտրոնի փորձագետ Մարինա Սավկինան խոսել է մթերքների մասին, որոնք ապահովում են կանացի առողջությունը։

Առաջին հերթին բանջարեղենն ու մրգերը։ Դրանք օրգանիզմին ապահովում են բջջանյութով` աղիքային միկրոֆլորայի համար սնուցող միջավայր, մեծ քանակությամբ վիտամիններ, հատկապես B խմբի, բետա-կարոտինոիդներ և նվազեցնում սրտանոթային հիվանդությունների վտանգը: Նորմը օրական առնվազն 400 գ է կամ հինգ բաժին: Ծառայությունը սովորաբար նշանակում է 80–100 գ կշռող մեկ միրգ կամ բանջարեղեն, և դա պետք է անել ոչ միայն ամռանը, այլև ամբողջ տարին։ Իդեալական է յուրաքանչյուր ճաշի սեղանին ունենալ թարմ մրգեր: Կարելի է ուտել նաև շոգեխաշած, սառեցված, պահածոյացված բանջարեղեն և մրգեր, ցանկալի է՝ առանց շաքարի։

Հացահատիկային արտադրանքը կանանց լիարժեք սննդակարգի ամենակարեւոր բաղադրիչներից մեկն է: Դրանք պարունակում են դանդաղ ածխաջրեր՝ էներգիայի և մանրաթելերի մեր հիմնական աղբյուրը: Ի տարբերություն արագ, հեշտությամբ մարսվող ածխաջրերի, այս ածխաջրերը երկար ժամանակ կպահեն ձեզ լիարժեք զգալ: Սննդի մասին ավելի քիչ կհիշեք, ինչը կօգնի ձեզ պահպանել մարզավիճակը։ Բացի այդ, հատիկների կեղևը պարունակում է բազմաթիվ վիտամիններ։ Ուստի նախընտրելի է ուտել ամբողջական ձավարեղենը՝ շագանակագույն բրինձ (շագանակագույն, շագանակագույն, կարմիր), ցորեն, վարսակ, ինչպես նաև հացահատիկային հաց։ Մյուս կողմից, սպիտակ ալյուրի արտադրանքը և լուծվող հացահատիկն ունեն հակառակ անցանկալի ազդեցությունը:

Ապրանքներ «ճիշտ» ճարպերով. չզտված բուսական յուղը չհագեցած ճարպերի հիանալի աղբյուր է։ Դրանք բջջային մեմբրանի կարևոր բաղադրիչն են և սեռական հորմոնների աղբյուրը: Հետևաբար, իր բաղադրության մեջ չհագեցած ճարպերով յուղը իդեալական է կանանց սննդակարգի համար՝ որպես բուսական ուտեստների հավելում և հագնվելու համար: Առողջ լիպիդներ կարելի է գտնել նաև տարբեր ընկույզների և ավոկադոյի և յուղոտ ձկների մեջ: Հավասարակշռված դիետան պետք է պարունակի նման ճարպերի մոտ 30%-ը։ Այնուամենայնիվ, հագեցած ճարպ պարունակող մթերքների քանակը պետք է սահմանափակվի։ Դրանք ներառում են յուղոտ միս, կարագ, արմավենու և կոկոսի յուղեր և ճարպի ճարպ: Պետք է զգույշ լինել տրանս ճարպեր պարունակող մթերքների նկատմամբ՝ տապակած, պատրաստի մթերքներ, արագ սնունդ, հրուշակեղեն, պատրաստի կիսաֆաբրիկատներ։