Բժիշկը խոսել է կարագի վտանգավորության մասին

Բժիշկը խոսել է կարագի վտանգավորության մասին

Կարագը արտադրանք է, որը մեզանից շատերն օգտագործում են ամենօրյա խոհարարության մեջ: Այն ավելացնում են թխված մթերքներին, օգտագործվում տապակելու համար և քսում հացի վրա։ Սակայն, ինչպես զգուշացնում է թերապևտ Քրիստինա Զապլավնովան, կարագի օգտագործումը զգուշություն և առողջության վրա դրա ազդեցության գիտակցում է պահանջում, գրում է NEWS.ru-ն։

Կարագը պարունակում է A, D, E և K վիտամիններ, ինչպես նաև օգտակար ճարպաթթուներ։ Այն կարող է էներգիայի աղբյուր լինել և ճաշատեսակներին հարուստ համ հաղորդել: Չափավորության դեպքում կարագը կարող է լինել հավասարակշռված դիետայի մի մասը, քանի որ այն նպաստում է ճարպային լուծվող վիտամինների կլանմանը:

Այնուամենայնիվ, հարկ է հիշել, որ սննդակարգում կարագի քանակը պետք է սահմանափակվի: Զապլավնովայի խոսքով՝ անվտանգ նորման օրական 5-10 գրամ է։ Այս քանակությունը օգնում է խուսափել ավելորդ սպառման հետ կապված բացասական առողջական հետեւանքներից։

Կարագի չափից ավելի օգտագործումը կարող է հանգեցնել տարբեր հիվանդությունների։ Բարձր կալորիականությամբ և հագեցած ճարպերի պարունակությունը սթրես է առաջացնում օրգանիզմի վրա, ինչը կարող է հանգեցնել.
Աթերոսկլերոզ - հագեցած ճարպերը նպաստում են անոթներում խոլեստերինի թիթեղների ձևավորմանը, ինչը կարող է հանգեցնել դրանց նեղացմանը և ինսուլտի կամ սրտի կաթվածի ռիսկի բարձրացմանը:
Լյարդի և լեղապարկի հետ կապված խնդիրներ. այս օրգանների հիվանդություններով տառապող մարդիկ պետք է բացառեն կարագն իրենց սննդակարգից, քանի որ այն կարող է վատթարացնել վիճակը։
Սուր պանկրեատիտը բացարձակ հակացուցում է կարագի օգտագործման համար։ Ենթաստամոքսային գեղձի բորբոքումը պահանջում է խիստ դիետա, իսկ յուղոտ սնունդն այս դեպքում անընդունելի է։