Բժիշկը պատմել է քաշի ավելացման ոչ ակնհայտ պատճառների մասին

Բժիշկը պատմել է քաշի ավելացման ոչ ակնհայտ պատճառների մասին

Քաշի ավելացման վրա ազդում է ոչ միայն էներգիայի ընդունման և ծախսման տարբերությունը, այլև այլ գործոններ, այդ թվում՝ քունը, միկրոբիոտան, քիմիական նյութերի ազդեցությունը: Այս մասին Газета.Ru-ին ասել է բժիշկ, Atlas կլինիկաների կանխարգելիչ բժշկության ղեկավար Կիրիլ Բելանը։

Ենթադրվում է, որ գիրություն առաջանում է էներգիայի ընդունման և ծախսման միջև երկարաժամկետ տարբերությամբ: Այնուամենայնիվ, այս անհավասարակշռությունը չի կարող միշտ շտկվել ֆիզիկական ակտիվության ավելացման և կալորիաների ընդունման կրճատման միջոցով:

«Խնդիրն այն է, որ էներգիայի ընդունումը և ծախսը, հետևաբար մարմնի քաշը կարգավորվում են բարդ հորմոնալ, նյարդային և նյութափոխանակության մեխանիզմներով: Բացի այդ, սպառվող էներգիայի մեծ մասը ծախսվում է ոչ թե ֆիզիկական ակտիվության, այլ մարմնի ընդհանուր գործառույթների վրա՝ շնչառություն, մարմնի ջերմաստիճանի պահպանում, օրգանների ֆունկցիաներ»,- պարզաբանել է Բելանը։

Հորմոնները կարևոր դեր են խաղում նյութափոխանակության մեջ, և նրանք իրենց հերթին ազդում են բազմաթիվ գործոնների վրա։ Դրանցից մեկը, ըստ բժշկի, քունն է. «Քնի պակասը հզոր սթրեսային գործոն է, որն առաջացնում է կորտիզոլի արտադրության ավելացում, հանգեցնում է ինսուլինի մակարդակի և ինսուլինի դիմադրության բարձրացման», - ասաց նա: Մեկ այլ գործոն միկրոբիոտայի վիճակն է՝ աղիքային բակտերիաների համայնքը:

«Ըստ ուսումնասիրությունների՝ բջջանյութով մթերքների օգտագործումը մեծացնում է միկրոբիոտայի բազմազանությունը և նվազեցնում քաշի ավելացման արագությունը՝ անկախ էներգիայի ընդունումից», - ասել է թերապևտը: Բելանը հավելել է, որ մարմնի քաշի վրա ազդում են նաև որոշ քիմիական նյութեր, որոնք խախտում են օրգանիզմում էնդոկրին հավասարակշռությունը։

«Դրանք կոչվում են էնդոկրին խանգարողներ (EDCs): Նրանցից ոմանք խանգարում են նյութափոխանակության գործընթացներին, ինչը հանգեցնում է մարմնի քաշի դիսկարգավորմանը։ Դրանք կոչվում են «գիրածիններ»։ Դրանք ներառում են, օրինակ, շատ պլաստիկացնողներ՝ բիսֆենոլ, A, B, S, պարաբեններ, թունաքիմիկատներ: Ուստի ավելի լավ է խուսափել պլաստմասե սպասքից և սննդամթերքը միկրոալիքային վառարանում չդնել պլաստիկ տարաների մեջ: Փոխարենը օգտագործեք ապակի կամ կերամիկա»,- խորհուրդ տվեց բժիշկը։