Տարեցներին մի քանի խորհուրդներ են տրվել՝ ամրապնդելու իմունիտետը

Տարեցներին մի քանի խորհուրդներ են տրվել՝ ամրապնդելու իմունիտետը

Տարիքի հետ մարդու իմունային կարգավիճակը թուլանում է, և օրգանիզմում բորբոքային պրոցեսներն ուժեղանում են: Ասել է Մոսկվայի Առողջապահության դեպարտամենտի գլխավոր ծերաբան Նադեժդա Ռունիխինան։

Նա «Մոսկվա 24»-ի հետ զրույցում մի քանի խորհուրդ է տվել տարեցներին։

Ռունիխինայի խոսքով՝ տարեց մարդկանց խորհուրդ է տրվում հնարավորինս խուսափել սուր վարակի կամ խրոնիկ հիվանդության սրման նույնիսկ մեկ դրվագից։ «Որովհետև դա կարող է լուրջ մարտահրավեր լինել նրանց համար: Եվ հանգեցնել առողջության զգալի վատթարացման, ինչպես նաև ծերունական ասթենիայի զարգացմանը»,- ասել է նա:

Դրա համար նպատակահարմար է օգտագործել անհատական ​​պաշտպանության միջոցներ, չշփվել հիվանդ մարդկանց հետ և ժամանակին պատվաստվել։

Ըստ նրա՝ որպեսզի իմունային համակարգն ուժեղ լինի, ծերության ժամանակ պետք է խուսափել սթրեսից, լավ քնել, մարմնին տալ չափավոր ֆիզիկական ակտիվություն և ռացիոնալ սնվել՝ չհրաժարվելով սպիտակուց պարունակող սննդից։ «Դուք կարող եք ուտել լոբազգիներ, ինչպիսիք են լոբի կամ սոյա: Որպես կենդանական սպիտակուց հարմար են ձուկն ու հավը, բայց ոչ մի դեպքում յուղոտ միսը»,- բացատրել է բժիշկը։

Տարեց մարդկանց սննդակարգում, պարզաբանել է Ռունիխինան, կարևոր է ներառել նաև մանրաթել պարունակող մթերքները՝ բանջարեղենն ու մրգերը, սննդային մանրաթելերը, որոնցում նպաստում են աղիների առողջությանը, ինչը կարևոր է իմունային կարգավիճակի համար։

Անհրաժեշտ է նաև ամեն օր օգտագործել A, D, C և E վիտամիններ և երկաթ պարունակող մթերքներ։

«Վիտամին A-ն առկա է գազարի, կարագի, ձողաձկան լյարդի, չորացրած ծիրանի և հապալասի մեջ։ Վիտամին D կարելի է ստանալ ձկից և ձվից, իսկ վիտամին C-ն՝ ցիտրուսային մրգերից։ Վիտամին E-ն հայտնաբերված է շատ մթերքներում, հիմնականում՝ բուսական ծագման: Տարիքի հետ նկատվում է երկաթի դեֆիցիտի անեմիայի հակում, ուստի կարևոր է միս ուտել»,- ընդգծել է Նադեժդա Ռունիխինան։