Մթերքներ, որոնք նվազեցնում են հաստ աղիքի քաղցկեղի առաջացման վտանգը

Կաղամբի, սխտորի, սոխի և որոշ այլ մթերքների օգտագործումը կարող է նվազեցնել աղիքային քաղցկեղի առաջացման վտանգը։ Այս մասին հայտարարել է բժիշկ Անդրեյ Վորոբյովը։
«Քաղցկեղի կանխարգելման երաշխավորված միջոց չկա, սակայն առողջ ապրելակերպը և սննդակարգին խելացի մոտեցումը կարող են նվազեցնել ռիսկը», - ասաց Վորոբիևը:
Բժիշկները կարծում են, որ հաստ աղիքի քաղցկեղի դեպքերի ավելի քան 50%-ը կարելի է կանխել: Կանխարգելման հիմնական մեթոդը դիետայի ընտրությունն է:
Մանրաթելային մթերքները օգնում են պահպանել առողջ մարսողական տրակտը: Դրանք ներառում են ամբողջական ձավարեղեն, մրգեր, բանջարեղեն, լոբի և ընկույզներ: Կարևոր է օրական առնվազն 30 գրամ սննդային մանրաթել օգտագործելը։
Մրգերն ու բանջարեղենը, որոնք հարուստ են վիտամիններով, հանքանյութերով, հակաօքսիդանտներով և ֆիտոքիմիկատներով, կարող են պաշտպանել ձեր մարմնի բջիջները վնասից: Գունավոր պտուղը պարունակում է կարոտինոիդներ և ֆլավոնոիդներ, որոնք կանխում են քաղցկեղը։ Ուռուցքաբանը խորհուրդ տվեց ճաշացանկում ներառել տարբեր գույների մրգեր ու բանջարեղեն։
Կարևոր է նաև շաբաթական առնվազն մի քանի անգամ խաչածաղկավոր բանջարեղեն ուտել՝ քաղցկեղը կանխելու համար։ Սա սովորական կաղամբ է և դրա սորտերը՝ ծաղկակաղամբ, բրյուսելյան կաղամբ և բրոկկոլի։ Դրանք պարունակում են գլյուկոզինոլատներ՝ նյութեր, որոնք արգելակում են քաղցկեղի բջիջների զարգացումը։
Նման ազդեցություն ունեն սխտորն ու սոխը։ Որպես սպիտակուցի աղբյուր ավելի լավ է օգտագործել անյուղ միս, թռչնամիսը, ձուկը, հատիկաընդեղենը:
Բացի այդ, դուք պետք է ձեր սննդակարգը լրացնեք ամբողջական ձավարեղենով, ինչպիսիք են շագանակագույն բրինձը, ամբողջական ցորենը, քինոան և մանրաթելերի այլ աղբյուրներ. հայտնում է MedicForum-ը։