Ինչպե՞ս բացահայտել հիվանդությունը քրտինքի հոտով

Հիվանդության ցուցիչ կարող է լինել քրտինքի հոտի հանկարծակի փոփոխությունը։ Այս դեպքում ավելի լավ է դիմել բժշկի՝ պարզելու հիվանդության պատճառն ու հնարավոր ախտորոշումը, այլ ոչ թե տհաճ հոտը փորձել վերաղնել դեզոդորանտներով. հայտնել է Կարելիայի առողջապահության նախարար Միխայիլ Օխլոպկովը։
Նա հիշեցրեց, որ «քրտինքն ինքնին գործնականում հոտ չունի», իսկ տհաճ «հոտը» նույնիսկ առանց որևէ հիվանդության կարող է լինել անբավարար կամ վատ հիգիենայի հետևանք։
Բացի այդ, որոշ մթերքներ օգտագործելիս կարող են սուր հոտեր առաջանալ։ Այսպիսով, քրտինքը կարող է ծծմբի հոտ ունենալ բրոկկոլի, ծաղկակաղամբ, սխտոր, սոխ, կարրիի համեմունքներ և չաման ուտելիս: Ձկան հոտն առաջանում է, երբ օրգանիզմում մշակվում են ճակնդեղը, սոյան և սպանախը։ Ալկոհոլային խմիչքների առատ օգտագործումից հետո մարդն արտազատում է այսպես կոչված «խումհարի քրտինքը»՝ ահա թե ինչպես է օրգանիզմը հեռացնում ալկոհոլի քայքայվող մթերքները։
Բայց որոշ դեպքերում տհաճ հոտերը կարող են վկայել առողջական խնդիրների մասին, ընդգծում է Օխլոպկովը։
«Եթե մարդու մոտ ացետոնի կամ տանձի ալդեհիդի հոտ է գալիս, ապա նրան կարելի է կասկածել շաքարային դիաբետի մեջ։ Երիկամների պաթոլոգիայի դեպքում ավելանում է ամոնիակի հոտը։ Քացախային, թթու հոտը տուբերկուլյոզի ուղեկից է կամ ազդանշան: Եփած ձվի սպիտակուցի կամ ծծմբի հոտը վկայում է ստամոքսի կամ աղիների հետ կապված խնդիրների մասին, քլորի կամ թարմ ձկան հոտը՝ լյարդի հիվանդության»,- պարզաբանել է նա։