Բանջարեղենն ընդդեմ քաղցկեղի. ո՞ր բանջարեղենն է օգնում կանխել հիվանդությունը

Բանջարեղենն ընդդեմ քաղցկեղի. ո՞ր բանջարեղենն է օգնում կանխել հիվանդությունը

Քաղցկեղի կանխարգելումը կարևոր թեմա է բոլորի համար։ Քաղցկեղի կանխարգելման ուղիներից մեկը ճիշտ բանջարեղեն ուտելն է:

Բանջարեղենը, մրգերն ու կանաչեղենը պետք է լինեն ամենօրյա սննդակարգի անբաժանելի մասը։ Դրանք օգնում են կանխել քաղցկեղը, քանի որ պարունակում են բազմաթիվ վիտամիններ, հանքանյութեր և հակաօքսիդանտներ: Բացի այդ, սննդակարգը բանջարեղենով և մրգերով հարստացնելն օգնում է նվազեցնել կալորիականության ընդհանուր սպառումը, ինչն օգնում է կանխել ճարպակալումը:

Բժիշկները խորհուրդ են տալիս ձեր սննդակարգում ներառել բանջարեղեն, որը պարունակում է կարոտինոիդներ, ֆլավոնոիդներ, ինդոլներ, օրգանական թթուներ, պոլիֆենոլներ, մանրաթելեր, հանքանյութեր և վիտամիններ: Դրանք ունեն հակաքաղցկեղային ազդեցություն, այսինքն՝ օգնում են օրգանիզմին պայքարել ուռուցքների դեմ։

Այդ բանջարեղենն են.

Կաղամբ (բրյուսելյան կաղամբ, կաղամբ, բրոկկոլի):
Սխտոր.
Սոխ.
Գազար.
Լոլիկ.
Պղպեղ.
Սպանախ.
Արտիճուկներ.
Սմբուկ.
Լոբի.
Սիսեռ.
Բողկ.
Ծաղկակաղամբ.
Նեխուր.
Մաղադանոս.
Սամիթ.
Վարունգ.
Ծնեբեկ.
Դդում.
Եգիպտացորեն.
Կարտոֆիլ.
Բազուկ.

Օրինակ՝ ծնեբեկը պարունակում է բազմաթիվ վիտամիններ և հանքանյութեր, այդ թվում՝ վիտամին C, վիտամին A, ֆոլաթթու, մանգան, կալիում, ֆոսֆոր և թիամին: Այն նաև հարուստ է հակաօքսիդանտներով, որոնք կարող են օգնել պաշտպանել մարմնի բջիջները ազատ ռադիկալների հետևանքով առաջացած վնասներից:

Ծնեբեկը պարունակում է ասպարագին, որը ամինաթթու է, որը կարող է օգնել նվազեցնել բորբոքումն ու բարելավել իմունային ֆունկցիան: Սա կարող է օգնել մարմնին պայքարել քաղցկեղի բջիջների դեմ:

Ծնեբեկը պարունակում է նաև գլուտատիոն, որը հզոր հակաօքսիդանտ է, որն օգնում է բջիջները պաշտպանել ազատ ռադիկալների հետևանքով առաջացած վնասներից: Գլուտաթիոնը նաև օգնում է լյարդի առողջ ֆունկցիային, ինչը կարևոր է օրգանիզմի դետոքսիկացման համար:

Այնուամենայնիվ, պետք է նշել, որ ծնեբեկն ինքնին քաղցկեղի բուժում չէ։ Քաղցկեղի կանխարգելման և բուժման համար անհրաժեշտ է պահպանել առողջ ապրելակերպ՝ ներառյալ ճիշտ սնունդը, կանոնավոր ֆիզիկական ակտիվությունը և վատ սովորություններից խուսափելը։