Բժիշկը զգուշացրել է տապակած սննդի լուրջ վտանգների մասին

Տապակած սնունդը կարող է հանգեցնել չարորակ նորագոյացությունների զարգացման, NEWS.ru-ին ասել է բժիշկ Օլգա Չիրկովան։
Նրա խոսքով՝ նման յուղոտ մթերքները բացասաբար են անդրադառնում նաև աղեստամոքսային տրակտի աշխատանքի վրա և խաթարում լեղու արտազատումը։
Յուղոտ և տապակած մթերքների առատությունը բացասաբար է անդրադառնում աղեստամոքսային տրակտի աշխատանքի վրա, առաջացնում է լեղու արտազատման խանգարում և հանգեցնում է լիպիդային նյութափոխանակության խանգարման, ինչը կարող է առաջացնել գիրություն և շաքարախտ: «Բացի այդ, տապակած մթերքները և տրանս ճարպերը կարող են չարորակ ուռուցքների զարգացման պատճառ դառնալ»,- ասել է Չիրկովան։
Բժիշկն ընդգծել է, որ ճարպերն անհրաժեշտ են օրգանիզմին էնդոկրին և նյարդային համակարգերի ճիշտ աշխատանքի, ինչպես նաև առողջ մաշկի և մազերի համար։ Ըստ նրա՝ կախված սեռից, տարիքից և ֆիզիկական ակտիվությունից՝ դրանք պետք է կազմեն սննդակարգի 15-30%-ը։
Ճարպերի կեսը պետք է լինի բուսական, կեսը՝ կենդանական։ «Մենք չպետք է շփոթենք առողջ ճարպերը, որոնք ներառում են սառը սեղմված բուսական յուղերը, յուղոտ ձուկը, ավոկադոն, ընկույզը և սերմերը, տապակած սննդի վնասակար տրանսճարպերի հետ, հատկապես հալած ճարպի, ճարպային ապխտած մսերի և աղանդերի մեջ», - հավելել է Չիրկովան: