Որո՞նք են մանանեխի սոուսի օգուտները հոդերի համար

Մանանեխը ամենահին համեմունքներից է; Դրանով ուտելիք պատրաստում էին հնագույն ժամանակներից թե՛ Եվրոպայում, թե՛ Չինաստանում։ Մանանեխի պատմական հայրենիքը համարվում է Հռոմեական կայսրությունը։ Սկզբում մանրացված մանանեխին քացախի ու ջրի փոխարեն խաղողի հյութ էին ավելացնում։ Ինչպես նաև չաման, օրեգանո, սամիթ, համեմ, մեղր և բուսական յուղ։
Հիպոկրատը մանանեխի բուժիչ վաննաներ էր օգտագործում մրսածության և վիրուսային հիվանդությունների ժամանակ։ Ալեքսանդր Մակեդոնացին մանանեխ էր կերակրում իր զինվորներին, որպեսզի նրանք «ավելի տաք» լինեն մարտում։
Այսօր մանանեխը եվրոպական և խոհանոցի անբաժանելի մասն է։ Գերմանացիներն ու ֆրանսիացիները, օրինակ, նախընտրում են ավելի քիչ կծու մանանեխ, գրեթե քաղցր:
Մանանեխը հարուստ է սպիտակուցներով, օրգանական թթուներով, օսլայով։ B խմբի վիտամինները, դրանում պարունակվող A, E, D վիտամինները դրական են ազդում օրգանիզմի վրա ներսից և դրսից։ Նույն վիտամին E-ն հզոր հակաօքսիդանտ է, այն կանխում է վաղաժամ ծերացումը և պատասխանատու է մաշկի առաձգականության և ամրության համար (1):
Կալիումը, կալցիումը, մագնեզիումը, ցինկը, ֆոսֆորը ամրացնում են սրտանոթային և նյարդային համակարգերը։ Մանանեխը նորմալացնում է արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը, պաշտպանում օրգանիզմը ազատ ռադիկալներից։ Օրինակ՝ սպիտակ մանանեխն օգտակար է անոթային սկլերոզի, լյարդի ու լեղապարկի հիվանդությունների դեպքում։ Խորհուրդ է տրվում հիպերտոնիկ հիվանդներին։
Սև մանանեխը ազատում է ռևմատիզմի ցավը։ Այն հարուստ է կալիումով։ Սարեպտա մանանեխ - կարոտին, վիտամին C, կալցիում և երկաթ: Օգնում է մրսածության և հոդերի բորբոքային պրոցեսների դեպքում։
Իր բարձր հակաօքսիդանտ պարունակության շնորհիվ մանանեխն օգնում է պաշտպանել ազատ ռադիկալներից, ինչը նշանակում է, որ այն կարող է նվազեցնել քաղցկեղի, մասնավորապես ձվարանների քաղցկեղի առաջացման վտանգը (2):
Մանանեխի տերեւները պարունակում են մեծ քանակությամբ ֆոլաթթու։ Դա կարևոր է հղիության ընթացքում՝ վիտամինն անհրաժեշտ է պտղի ներդաշնակ զարգացման համար։ Մանանեխի տերեւների կանոնավոր օգտագործման դեպքում արգանդում երեխայի նյարդային խողովակի թերության հավանականությունը զգալիորեն նվազում է: Մանանեխը կարելի է ներառել երկաթի դեֆիցիտի սակավարյունությամբ տառապողների սննդակարգում։ 100 գ բույսը պարունակում է ավելի քան 2 գ երկաթ։ Մանանեխն օգտակար է նաև դաշտանադադարի ժամանակ. մագնեզիում-կալցիում զույգը հիանալի կերպով օգնում է այնպիսի հիվանդությունների զարգացմանը, ինչպիսիք են օստեոպորոզը և դիսմենորեան:
Վիտամինների և հանքանյութերի բարձր պարունակության շնորհիվ մանանեխն օգտակար է երեխաների համար։ Օգտագործվում է նաև մրսածության բուժման համար՝ օրինակ՝ մանանեխի սպեղաններ են դնում ARVI-ի կամ գրիպի դեպքում։ Կամ, որպես համեմունք, ավելացրեք երեխայի սննդակարգին:
Մանկության տարիներին կարևոր է վերահսկել մկանային-կմախքային համակարգի զարգացումը: Մանանեխը հարուստ է սելենով, և այն, ինչպես կալցիումը, ակտիվորեն մասնակցում է ոսկորների, ատամների ամրության և մազերի կառուցվածքի ձևավորմանը:
Եթե երեխան հաճախ հիվանդ է, մանանեխը կարող է օգնել նրա իմունային համակարգին: Այն պաշտպանում է օրգանիզմի վրա քաղցկեղածինների ազդեցությունից։ Կարևոր է հիշել, որ մինչև 6-7 տարեկան մանանեխը պետք է զգուշությամբ տալ։ Շարունակական հիմունքներով այն սննդակարգ մտցրեք արդեն ավելի մեծ տարիքում՝ 12 տարի անց։
Մանանեխը կարող է ունենալ անհատական անհանդուրժողականություն: Համեմունքը հակացուցված է գաստրիտով, ստամոքսի բարձր թթվայնությամբ, խոցով, տասներկումատնյա աղիքի խոցով հիվանդներին։
Զգուշությամբ, այն պետք է օգտագործեն նրանք, ում մոտ ախտորոշվել է երիկամային հիվանդություն կամ կասկածվում է թոքաբորբ:
Մանանեխն օգտակար է փոքր քանակությամբ։ Եթե այն շատ է, ապա կարող է առաջանալ լորձաթաղանթների, ստամոքսի պատերի և մարսողական համակարգի գրգռում։