Ի՞նչ վտանգավոր առողջական խնդիրների կարող է հանգեցնել սննդակարգից աղի բացառումը

Ռուսաստանի վաստակավոր բժիշկ Ալեքսանդր Մյասնիկովը հարցազրույցներից մեկում հիշել է, որ մարդու մարմինը չի կարող նորմալ գործել առանց նատրիումի՝ աղի։
Բժիշկ Մյասնիկովը կիսվել է իր կարծիքն այն մասին, թե արժե՞ արդյոք ձեր ամենօրյա սննդակարգից ամբողջությամբ բացառել աղը։ Բժշկի խոսքով՝ այսօր մարդու սննդակարգում իրական աղի դեֆիցիտի խնդիրը հազվադեպ է. Ժամանակակից մարդիկ ուտում են հսկայական քանակությամբ պատրաստի սնունդ, կիսաֆաբրիկատներ և արագ սնունդ՝ այս մթերքները աղի հարուստ աղբյուր են։
«Սպառած աղի 80 տոկոսը մենք ստանում ենք ոչ թե սեղանի վրա դրված աղաջրերից, այլ գնված ապրանքներից՝ հացից (100 գրամ հացը պարունակում է մեկ գրամ աղ), երշիկեղեն, թխած ապրանքներ, ապուրներ և շատ ավելին»,- նշել է Ալեքսանդրը Մյասնիկովը Հանրային ծառայության լրատվականին տված հարցազրույցում։
Սակայն կարելի է պատկերացնել, որ մարդը խստորեն վերահսկում է իր սննդակարգը, չի օգտագործում վերը նշված մթերքները և իր խոհանոցում աղ չի օգտագործում։ Որքանո՞վ օգտակար կլիներ նման բացառությունը: Բ. Բժիշկն ընդգծել է, որ սննդակարգում շատ քիչ աղը կարող է վտանգավոր խանգարումների հանգեցնել։
«Նատրիումի ընդունման կրճատումը հանգեցնում է ռենինի և ալդոստերոնի հորմոնների ավելացմանը, որն իր հերթին կարող է հանգեցնել չարորակ հիպերտոնիայի և այլ լուրջ խնդիրների»:
Հատկապես վտանգավոր է, երբ սննդակարգում շատ քիչ աղի դեպքում մարդը փորձում է շատ ջուր խմել։ Դա կարող է հանգեցնել արյան մեջ նատրիումի մակարդակի կտրուկ նվազմանը, ինչի հետևանքով մարդը տառապում է նոպաներից և գիտակցության կորստից և նույնիսկ մահանում: