Ո՞ր մրգերն ու բանջարեղենի տեսակները չի կարելի միասին պահել

Ո՞ր մրգերն ու բանջարեղենի տեսակները չի կարելի միասին պահել

Պարզվում է, որ որոշ ապրանքներ պետք է առանձին պահել, որպեսզի չփչանան ու հնարավորինս երկար պահպանեն իրենց օգուտները։ Այս մասին խոսել է սննդաբան Եկատերինա Ստասյուկը։

 

Ինչ պահել առանձին
Կան բանջարեղենի տեսակներ, մրգեր, հատապտուղներ ու խոտաբույսեր, որոնք արտանետում են էթիլեն: Սա բնական գազ է, որն արագացնում է որոշ մրգերի և բանջարեղենի հասունացման գործընթացը: Երբեմն դա կարող է օգտակար լինել: Ցանկանու՞մ եք, որ ձեր ավոկադոն ավելի արագ հասունանա: Տեղադրեք այն թղթե տոպրակի մեջ հասած բանանի կողքին և թողեք, որ բանանի մեջ էթիլենն իր կախարդանքը գործի: Բայց կան մթերքներ, որոնք շատ էթիլեն են արտանետում։ Լավ կանոնն այն է, որ մրգերը, որոնք արտադրում են այս գազը, այլ մթերքներից առանձին պահելն է:

Խնձորը, ավոկադոն, կորիզավոր մրգերը, տանձը, բանանն ու լոլիկը էթիլեն արտադրող առաջատարներն են, իսկ նուրբ տերևավոր կանաչեղենն ամենազգայունն է այս գազի նկատմամբ: Հետեւաբար, դրանք չպետք է տեղադրվեն մոտակայքում:

«Սոխը նաև առանձին պահեք։ Սոխը սիրում է «կիսվել» իր բույրով հարևանների հետ (հատկապես կտրելուց հետո): Ուստի այն պետք է պահել առանձին, հատկապես կարտոֆիլից հեռու, որը սոխի առկայության դեպքում ավելի արագ կթառամի և կբողբոջի»,- նշել է Հանրային առողջության և բժշկական կանխարգելման կենտրոնի սննդաբան և մեթոդիստ Եկատերինա Ստասյուկը։

 

Ինչ է կարելի պահել սենյակային ջերմաստիճանում
Բանանը, ռեհանը, վարունգը, սմբուկը, սխտորը, գրեյպֆրուտը, կանաչ լոբիները, կիտրոնները, լայմը, սոխը, նարինջը, կարտոֆիլը, դդմիկը, քաղցր կարտոֆիլը, ձմերուկը, դդմիկն ու ցուկկինին կարելի է պահել սենյակային ջերմաստիճանում չոր, մութ տեղում: Պարզապես հիշեք, որ ավելորդ խոնավությունը թարմ մրգերի և բանջարեղենի թշնամին է: Համոզվեք, որ ամբողջ սնունդը չոր է:

 

Ինչ պահել սառնարանում
Ծիրան, ավոկադո, կիվի, մանգո, նեկտարին, պապայա, դեղձ, տանձ, սալոր, ծնեբեկ, հապալաս, բրոկկոլի, բրյուսելյան կաղամբ, գազար, ծաղկակաղամբ, կեռաս, քաղցր բալ, կիտրոն, եգիպտացորեն, խաղող, պրաս, մաղադանոս ելակ - այս բոլոր ապրանքները ավելի լավ կպահպանեն իրենց օգտակար հատկություններն ու չեն կորցնի թարմությունը սառնարանում: