Կաթվածի հավանականությունը 73 տոկոս է. գիտնականները բացահայտել են ուղեղի համար վտանգավոր ըմպելիքը

Կանադացի հետազոտողները վերլուծել են հանրաճանաչ ալկոհոլային խմիչքները՝ պարզելու համար, թե որոնք են ուղեղի համար առավել վնասակար: Գարեջրի սիրահարները վստահ են, որ «փրփուրը» ալկոհոլի «ամենաանվտանգ» տեսակն է։ Այն նույնքան հին է, որքան հացը։ Իսկ դրա սպառումը հեշտ է վերահսկել։ Գիտնականները չէին համաձայնի այս փաստարկների հետ։ Բնակչության առողջության հետազոտական ինստիտուտի (Կանադա) ներկայացուցիչները հետազոտություն են անցկացրել և պարզել, որ գարեջուր խմելը 73%-ով մեծացնում է հեմոռագիկ ինսուլտի ռիսկը։ Սա գարեջուրը դարձնում է ուղեղի համար ամենավտանգավոր ըմպելիքը, հաղորդում է Pravda.Ru-ն։
26 հազար մարդու սննդային սովորությունների վերլուծության ժամանակ գիտնականները պարզել են, որ ալկոհոլ օգտագործելը 50%-ով մեծացնում է ինսուլտի ռիսկը։ Տոկոսը տատանվում է՝ կախված խմիչքի տեսակից։ Այսպիսով, գարեջրի սիրահարների մոտ կարող է զարգանալ իշեմիկ ինսուլտ՝ 21%, իսկ հեմոռագիկ ինսուլտ՝ 73%։ Պարզվել է, որ մարդիկ, ովքեր ամսական հինգ բաժակ ալկոհոլ են խմում, գտնվում են հատկապես խոցելի խմբում: Ծավալով դա կազմում է 2,5 բաժակ գարեջուր, 5 բաժակ օղի կամ 0,5 լիտր գինի։
Համեմատության համար նշենք, որ չափավոր քանակությամբ գինի խմելը գործնականում ոչ մի բացասական ազդեցություն չի ունեցել հետազոտվողների ուղեղի վրա: Սակայն փորձի հեղինակները դեռ խորհուրդ են տվել չտարվել խաղողի ըմպելիքով։ Ցանկացած ալկոհոլի չափից ավելի օգտագործումը չափազանց վտանգավոր է առողջության համար։