Ո՞ր մթերքներ են պարունակում վնասակար բակտերիաներ

Գիտնականները պարզել են, թե որ մթերքներն են հաճախ պարունակում վնասակար բակտերիաներ, հայտնում է Total.kz-ը՝ Ferra-ին հղումով։
Հիվանդությունների վերահսկման և կանխարգելման կենտրոնի գնահատմամբ՝ ԱՄՆ-ում յուրաքանչյուր վեցերորդ մարդն ամեն տարի հիվանդանում է վնասակար բակտերիաներով վարակված սնունդ կամ ըմպելիքներ ուտելուց: Ահա թե ինչն է հատկապես վտանգավոր այս առումով։
Միս՝ ավելացված հակաբիոտիկներով. դիմացկուն են մսի բոլոր տեսակի հակաբիոտիկներին: Հետազոտությունները նաև ցույց են տվել, որ աղացած հնդկահավի նմուշներում հայտնաբերված բակտերիաների 81%-ը կամ ավելին կայուն են եղել հակաբիոտիկ տետրացիկլինների նկատմամբ կլինիկական պայմաններում:
Սեխ. 2018 թվականի հունիսին FDA-ն նախազգուշացում է հրապարակել, որ սալմոնելլայի բռնկումը կապված է նախապես կտրված կանտալուպի հետ:
Տերեւավոր կանաչի. 1990-ից 2006 թվականներին հավաքված տվյալները ցույց են տալիս, որ տերևավոր կանաչեղենը պատասխանատու է սննդի միջոցով փոխանցվող հիվանդությունների գրեթե 30%-ի համար:
Ձու. Նրանք միշտ կապված են եղել հարյուրավոր սննդային հիվանդությունների բռնկման հետ: Ձվի աղտոտումը գրեթե միշտ պայմանավորված է սալմոնելլա բակտերիայով:
Թունա և այլ խոշոր ձուկ: Եվ խոսքը ոչ թե սնդիկի մասին է, այլ բնական թունավոր սկոբրոտոքսինի: Այն կարող է կուտակվել թունայի (և այլ ձկների) մարմնում, եթե բռնելուց հետո այն բավականաչափ սառը չպահվի։ Ցավոք, այս թույնը չի կարող վերացվել պատրաստելու միջոցով:
Կարտոֆիլ. Այն կարող է վարակված լինել սալմոնելայով:
Փափուկ պանիրներ. Երեխաներին և հղիներին խորհուրդ է տրվում խուսափել փափուկ պանիրներից, ինչպիսիք են ֆետա, բրի, կամեմբեր և կեսո ֆրեսկո: Նրանք միշտ չէ, որ պատրաստվում են պաստերիզացված կաթից։ Հղի կանայք 10 անգամ ավելի հաճախ են հիվանդանում լիստերիայով և կարող են վարակը փոխանցել իրենց չծնված երեխաներին: