Թան՝ շոգ ամռան հայկական «զովացուցիչ» ըմպելիքը. ինչպես այն տարածվեց Հայաստանի սահմաններից այն կողմ

Թան՝ շոգ ամռան հայկական «զովացուցիչ» ըմպելիքը. ինչպես այն տարածվեց Հայաստանի սահմաններից այն կողմ

Թանը կաթնային ըմպելիք է, որը հարուստ է սպիտակուցներով, օգտակար միկրոօրգանիզմներով, վիտամիններով, որոնք կարգավորում են սրտի աշխատանքը և մարսողությունը: Թանը մեծացնում է թթվածնի հոսքը դեպի թոքերը՝ բարելավելով շնչառական կենտրոնների աշխատանքը: Այս բոլոր հատկություններն էլ թանը դարձնում են շոգ ամռանը զովանալու լավագույն միջոցներից մեկը:

Մի ամբողջ լեգենդ է կապված այն բանի հետ, թե ինչպես է թանը տարածվել այլ երկրներում, մասնավորապես ՌԴ: Համաձայն լեգենդի՝ այս ըմպելիքի բաղադրատոմսը պահվում էր լեռներում, այն ոչ ոքի չէր կարելի բացահայտել: Բայց մի օր հայ իշխանը, չկարողանալով դիմակայել ռուս աղջկա հմայքին, նրան տվեց գաղտնի բաղադրատոմս՝ խնդրելով նրան ամուսնանալ իր հետ:

Այժմ ցանկացած խանութում կարելի է թան գնել, կամ հեշտությամբ կարող եք պատրաստել այն ինքներդ: Դրա համար ձեզ հարկավոր է մածուն, ջուր և աղ: Դուք կարող եք ավելացնել խոտաբույսեր ևս՝ անանուխ, ռեհան, սամիթ, մաղադանոս և նույնիսկ վարունգ: Բժիշկների կողմից խորհուրդ է տրվում օգտագործել թանը ծանր ֆիզիկական աշխատանքից հետո, քանի որ այն օգնում է արագ վերականգնել մարմնի ջրային-աղային հավասարակշռությունը: Այն նաև նպաստում է ավելորդ քաշից ազատվելուն: