Հիպերտոնիկ հիվանդներին խորհուրդ է տրվում կանոնավոր կերպով ուտել երկու բան

Հիպերտոնիկ հիվանդներին խորհուրդ է տրվում կանոնավոր կերպով ուտել երկու բան

Սրտաբան, Կրթության պետական ​​համալսարանի Բժշկական ֆակուլտետի թերապիայի ամբիոնի պրոֆեսոր Հրանտ Շեխյանը խոսել է մթերքների մասին, որոնք կօգնեն նվազեցնել արյան բարձր ճնշումը։ Նրա խոսքերն է մեջբերել «Известия»-ն։

Շեխյանն ասել է, որ երկու մթերք կա, որոնց օգտագործումն ուղղակիորեն օգնում է արյան ճնշման մակարդակի իջեցմանը. Նա նախ հիպերտոնիկ հիվանդներին հորդորել է պարբերաբար նուռ ուտել։ Այս մթերքը, ինչպես բացատրել է բժիշկը, պարունակում է մեծ քանակությամբ վիտամին C, նաև ակտիվ բաղադրիչներ, որոնք դանդաղեցնում են արյան անոթները սեղմող նյութի՝ անգիոտենսինի գործողությունը։ Մյուսը արոսի պտուղն է։ 

«Բայց անհնար է միայն նրանց վրա հույս դնել բուժման ժամանակ՝ հրաժարվելով դեղերից. մենք երբեք չենք կարողանա հաշվարկել, թե կոնկրետ արտադրանքից որքան պետք է ուտել, որպեսզի ճնշումը նվազի: Հիպոթենզով հիվանդներին հակացուցված են նուռն ու լոլիկոնը»,- ընդգծել է սրտաբանը։

Բացի այդ, ըստ Շեխյանի, որոշ մթերքներ կարող են անուղղակիորեն ազդել արյան ճնշման վրա։ Մասնավորապես, արյունատար անոթները ոչնչացումից պաշտպանելու և դրանց առաձգականությունը բարձրացնելու համար նա խորհուրդ է տվել նույնիսկ համեմատաբար առողջ մարդկանց կանոնավոր ուտել ցիտրուսային մրգեր, սպանախ, ընկույզ, պնդուկ, նուշ, ինչպես նաև կեֆիր և կաթ՝ նվազագույն յուղայնությամբ: