Հայտնի են յոթ ամենաքաղցկեղածին մթերքները

Հայտնի են յոթ ամենաքաղցկեղածին մթերքները

Փխրուն, խրթխրթան կեղևներում (տապակած կարտոֆիլ, խորոված միս) առաջանում են թունավոր միացություններ. Թունավոր միացություններ կան տապակած կարկանդակների և բլիթների, կարտոֆիլի չիփսերի և ածուխի վրա խորոված մսի մեջ։

Քաղցկեղածինների ազդեցությունը մեծանում է, եթե արտադրանքը երկար ժամանակ յուղի մեջ է: Շատ հաստատություններ անտեսում են սանիտարահիգիենիկ չափանիշները և հաճախ տասնյակ չափաբաժիններ են պատրաստում նույն յուղի մեջ:

Արհեստական ​​քաղցրացուցիչներ. Քաշի կորստի համար արհեստական ​​քաղցրացուցիչներ օգտագործելը վնասակար է օրգանիզմի համար։ Շաքարի սինթետիկ փոխարինիչները, որոնք ներառված են գազավորված ըմպելիքների, սուրճի և դիետիկ քաղցրավենիքի մեջ, ոչ թե օգնում են նիհարել, այլ ընդհակառակը, հանգեցնում են քաշի ավելացման։

Վերամշակված պանիր. Նման արտադրանքները պարունակում են քաղցկեղածին նյութերի բարձր պարունակություն՝ կայունացուցիչ նատրիումի պիրոֆոսֆատ (E450), 5-փոխարինող նատրիումի եռաֆոսֆատ (E451), կարագինան (407), հայտնի սննդային հավելում E621 (մոնոսատրիումի գլուտամատ) և շատ ուրիշներ:

Հավելումները, ինչպիսիք են E338-341, E407, E450-454, առաջացնում են մարսողական խանգարումներ: E250-ը ամենաթունավորն է և կարող է լուրջ սննդային թունավորումներ առաջացնել:

Զտված ալյուր. Ցորենի ալյուրը և այլ զտված ալյուրը հաճախ օգտագործվում են խոհարարության մեջ: Այս մթերքը պարունակում է արագ ածխաջրերի մեծ պարունակություն, որոնք կտրուկ բարձրացնում են արյան շաքարի մակարդակը և ուժեղացնում ինսուլինի արտադրությունը՝ բարենպաստ պայմաններ ստեղծելով քաղցկեղի և շաքարախտի զարգացման համար։

Աճեցված սաղմոն. Յուղոտ ձուկը առողջարար է, քանի որ պարունակում է էական օմեգա-3 ճարպաթթուներ, ֆոսֆոր, կալցիում և այլ կարևոր տարրեր: Ցավոք, խանութներում ներկայացված սաղմոնի մեծ մասը մշակվում է, ինչը տասնապատիկ նվազեցնում է դրա օգուտը։

Վերամշակված մսամթերք. Երշիկեղենը, խոզապուխտը, բեկոնը և պատրաստի մսամթերքը պարունակում են քաղցկեղածին քիմիական կոնսերվանտներ։ ԱՀԿ-ն բոլոր մսամթերքները դասակարգում է որպես քաղցկեղածին մարդկանց համար:

Նիտրիտները նրբերշիկներին տալիս են ախորժելի վարդագույն գույն և ապահովում երկար պահպանման ժամկետ։ Այս քիմիական միացությունները ստամոքսահյութի ազդեցությամբ վերածվում են քաղցկեղածին նիտրոզամինների, որոնք կործանարար ազդեցություն են ունենում աղեստամոքսային տրակտի լորձաթաղանթի վրա՝ հրահրելով քաղցկեղային ուռուցքի առաջացում։

Հիդրոգենացված յուղեր. Տրանս ճարպերն արտադրվում են քիմիապես՝ օգտագործելով ջրածինը։ Դրանք ներառում են տարբեր մարգարիններ, կաթի ճարպի փոխարինիչներ և այլ անբնական յուղեր:

Հիդրոգենացված յուղերը օգտագործվում են բազմաթիվ մթերքների մեջ՝ երկարացնելու դրանց պահպանման ժամկետը և պահպանելու իրենց ախորժելի տեսքը: