Ինչպե՞ս տարբերել «քիմիական» ձմերուկը արտաքին տեսքով

Ինչպե՞ս տարբերել «քիմիական» ձմերուկը արտաքին տեսքով

Ձմերուկն ու սեխն արդեն վաճառքում են հայտնվել շուկաներում ու խանութներում։ Դրանք, ըստ փորձագետի, սովորաբար ներկրվում են տաք երկրներից, որտեղ կլիման թույլ է տալիս սեխ արտադրել շատ ավելի վաղ, քան ավելի ցուրտ շրջաններում։

Վաղահաս ձմերուկն ու սեխը բերվում են Ուզբեկստանից, Թուրքիայից, Իսպանիայից, Հունաստանից, Եգիպտոսից և Իսրայելից, սակայն դրանք կարող են պարունակել մեծ չափաբաժիններով նիտրատներ և թունաքիմիկատներ։ Նույնիսկ պաշտոնական վաճառքի կետը միշտ չէ, որ երաշխավորում է դրանց անվտանգությունը հարյուր տոկոսով: Բժշկի խոսքով՝ նման սեխն ու ձմերուկը հիմա չարժե գնել։

«Քիմիական» ձմերուկները, որպես կանոն, ունեն շատ հարուստ գույն՝ մուգ կանաչ գծերով, իսկ կեղևը անփույթ է, թեթև մանուշակագույն երանգով։ Պաշտպանվելու և որակյալ ձմերուկ ընտրելու համար կարևոր է ուշադրություն դարձնել պտղի չափի և քաշի հարաբերակցությանը։ Մեծ, բայց թեթև ձմերուկը խոսում է անբավարար խոնավության մասին։ Հասունանալու համար կարող է պահանջվել քիմիական հավելումների օգտագործում:

Սակայն, կան նաև վաղ հասունացող ձմերուկի տեսակներ, որոնք աճեցվում են հարավային շրջանների ջերմոցներում։