Ի՞նչ կպատահի ձեր օրգանիզմի հետ, եթե պարբերաբար ելակ ուտեք

Ի՞նչ կպատահի ձեր օրգանիզմի հետ, եթե պարբերաբար ելակ ուտեք

Ելակը հարուստ է C վիտամինով, ֆոլաթթվով և մանրաթելով։ Այս սննդարար նյութերը կարող են բարձրացնել իմունիտետը, նպաստել արյան մեջ շաքարի մակարդակի կարգավորմանը, նպաստել ապաքինմանը և պաշտպանել այնպիսի հիվանդություններից, ինչպիսիք են շաքարախտը և սրտի հիվանդությունները։

1. Պահպանում է արյան մեջ շաքարի մակարդակը

Ցածր գլիկեմիկ ինդեքսի շնորհիվ ելակը չի առաջացնում արյան մեջ շաքարի կտրուկ բարձրացում, ինչպես որոշ այլ մրգեր, ինչը այն դարձնում է հիանալի տարբերակ շաքարախտով տառապող մարդկանց համար, գրում է Verywellhealth-ը։

2. Աջակցում է հակաբորբոքային և վերքերի բուժման հատկություններին

Ելակի մեջ պարունակվող հակաօքսիդանտային հատկություններ ունեցող միացությունները, զուգորդված մրգի C վիտամինի հետ, կարող են օգնել նվազեցնել ցավը և բորբոքումը օստեոարթրիտի նման հիվանդությունների դեպքում և խթանել մաշկի վերականգնումը:

3. Նպաստում է սրտի առողջությանը

Երիտասարդ և միջին տարիքի կանանց մասնակցությամբ անցկացված ուսումնասիրությունը ցույց է տվել, որ շաբաթական առնվազն երեք բաժին ելակ ուտելը նվազեցնում է սրտի կաթվածի առաջացման ռիսկը։ Հատապտուղներում պարունակվող անտոցիանինները (հակաօքսիդանտներ), ֆլավոնոիդները և կալիումը կարող են օգնել իջեցնել արյան ճնշումը։

4. Աջակցում է առողջ իմունային համակարգին

Ելակի մեջ պարունակվող վիտամին C-ի առատ քանակությունը կարող է օգնել ամրապնդել իմունային համակարգի բջիջները, որոնք պաշտպանում են վիրուսներից և մանրէներից:

6. Օգնում է իջեցնել խոլեստերինի մակարդակը

Որոշ ուսումնասիրություններ ցույց են տվել, որ ամեն օր ելակ ուտելը կարող է օգնել նվազեցնել ընդհանուր խոլեստերինի մակարդակը մինչև 10%-ով և «վատ» խոլեստերինի մակարդակը՝ 13%-ով։

7. Ամրապնդում է կոգնիտիվ կարողությունները

Հետազոտությունները ցույց են տալիս, որ ամեն օր ելակ ուտելը կարող է նպաստել ուղեղի առողջությանը, հնարավոր է՝ բարելավելով կոգնիտիվ գործընթացների արագությունը և գործառույթը։