Բժիշկը զգուշացրել է հանրահայտ ցածրալկոհոլային ըմպելիքի լուրջ վտանգների մասին

Սիդրի չարաշահումը կարող է հանգեցնել լյարդի և ենթաստամոքսային գեղձի ծանր հիվանդությունների, զգուշացրել է Կրթության պետական համալսարանի բժշկական ֆակուլտետի ուսուցիչ, վիրաբույժ Ալեքսանդր Ումնովը: Նա NEWS.ru-ի հետ զրույցում խոսել է այս հանրաճանաչ ցածրալկոհոլային ըմպելիքի լուրջ վտանգի մասին։
Բժշկի խոսքով՝ խնձորօղիի բարձր ածխաջրացումը կարող է հանգեցնել ստամոքսի խոցի և գաստրիտների զարգացման կամ սրացման։ «Ավելանում է նաև աղաթթվի սինթեզը ստամոքսում, որը վնասում է օրգանների պատերը։ Բացի այդ, խնձորօղի չարաշահումը հղի է լյարդի ցիռոզով և ենթաստամոքսային գեղձի նեկրոզով: Միայն օղին ու գարեջուրը չեն, որ ոչնչացնում են լյարդն ու ենթաստամոքսային գեղձը»,- հավելել է Ումնովը։
Վիրաբույժը նշել է, որ խնձորօղի սերը սպառնում է նաև շաքարախտի զարգացմանը։ «Պետք է հաշվի առնել նաև, որ խնձորօղի երկար ժամանակ բաց թողնելու դեպքում արտադրանքը օքսիդանում է, ինչը կարող է հանգեցնել օրգանիզմի թունավորման։ Սիդրը միզամուղ հատկություն ունի, ուստի միզուղիների հիվանդությունները կարող են սրվել, և միկրոէլեմենտները, ինչպիսիք են կալիումը և նատրիումը, դուրս են մղվելու, ինչը կարող է հանգեցնել սրտի ռիթմի խանգարման»,- եզրափակել է Ումնովը։