Ո՞ր մթերքներն են փչացնում ատամների տեսքը

Ո՞ր մթերքներն են փչացնում ատամների տեսքը

Ձյան սպիտակ ժպիտով մարդն ավելի գեղեցիկ և առողջ տեսք ունի, սակայն բերանի խոռոչի անբավարար խնամքի, վատ սովորությունների և վատ սնվելու պատճառով ատամները ժամանակի ընթացքում դեղնում են։ 

Ինչն է որոշում էմալի գույնը
Ատամների բնական երանգը որոշվում է էմալի խտությամբ, դենտինի որակով (բազային հյուսվածք) և միկրոռելիեֆով։ Այս գործոնները գենետիկ են, բայց նաև կախված են առողջական վիճակից և տարբեր արտաքին ազդեցություններից: Այսինքն՝ եթե նույնիսկ մարդն ունի իր բնույթով ձյունաճերմակ ատամներ, բայց նա աշխատում է վտանգավոր աշխատանքով, ծխում է և հաճախ խմում թունդ սև թեյ կամ սուրճ, ժամանակի ընթացքում նրա գույնը կթուլանա։ Ընդհակառակը, ի սկզբանե ունենալով ոչ շատ սպիտակ էմալ՝ առողջ ապրելակերպով, դուք կարող եք պահպանել գեղեցիկ ժպիտը։

Ատամի գույնի վրա ազդող գործոնները ներառում են՝
գունազարդման մթերքների և խմիչքների օգտագործումը, ծխելը, շփում գունավոր մետաղների (երկաթ, նիկել) և ցնդող նյութերի հետ (բրոմ, յոդ), նյարդի դեպուլպացիա կամ մահ,
տարիքի հետ կապված փոփոխություններ, լյարդի և լեղապարկի հիվանդություններ, որոշակի դեղամիջոցների ընդունում, վնասվածք։
Վերը նկարագրված էֆեկտների արդյունքում ատամները կարող են ձեռք բերել ոչ միայն դեղին, այլև կանաչ, մոխրագույն, կապույտ, վարդագույն և նույնիսկ սև երանգներ:


Ո՞ր մթերքներն են ներկում ատամները.
Ամենից հաճախ սուրճն ու թեյը ներառված են «թշնամիների» ցուցակում՝ և՛ սև, և՛ կանաչ: Եվ սա առանց պատճառի չէ. ըմպելիքները պարունակում են տանիններ, որոնք հանգեցնում են էմալի մգացմանը։ Դրանց ազդեցությունը նվազագույնի հասցնելու համար դուք կարող եք նոսրացնել կաթով և նվազեցնել սպառումը մինչև օրական մեկ կամ երկու բաժակ:
Այլ մթերքներ, որոնք վնասակար են ատամի գույնի համար՝
գինի, քաղցր գազավորված ըմպելիքներ, հատապտուղներ՝ կեռաս, հապալաս, հապալաս, քաղցր բալ, լոռամիրգ, բանջարեղեն՝ ճակնդեղը, լոլիկ, համեմունքներ, օր․՝ քրքում, շոկոլադ, կակաո, թեյ, սուրճ։