Բժիշկն անվանել է զովացուցիչ ըմպելիքներ, որոնք մեծացնում են սրտի կաթվածի և ինսուլտի վտանգը

Սրտի կամ անոթային հիվանդությունների դեպքում էներգետիկ ըմպելիքներ խմելը կարող է մեծացնել սրտի կաթվածի և ինսուլտի վտանգը: Այս մասին «Известия»-ին ասել է «Academician Roitberg JSC Medicine» կլինիկայի գաստրոէնտերոլոգ Վլադիմիր Ներոնովը։
Կոֆեինը և գլյուկոզան կամ սախարոզը պատասխանատու են էներգետիկ ըմպելիքների ազդեցության 99%-ի համար, բացատրել է Ներոնովը։
«Գլյուկոզայի մեծ քանակությամբ օգտագործումը հանգեցնում է գիրության, ատամների քայքայման և նյութափոխանակության խանգարումների։ Իսկ կոֆեինի ավելցուկային քանակությունը հանգեցնում է սրտի զարկերի բարձրացման, առիթմիայի և անհանգստության»,- զգուշացրել է բժիշկը։
Ներոնովը հավելել է, որ սրտանոթային համակարգի հիվանդությունների դեպքում էներգիայի փոփոխությունները հակացուցված են, քանի որ դրանք կարող են հանգեցնել ինֆարկտի և ինսուլտի։ Նաև դրանք չպետք է խմեն հղի և կերակրող կանայք, երեխաներն ու դեռահասները, մարսողական համակարգի խանգարումներ և շաքարախտ ունեցող մարդիկ:
«Հոգեկան խանգարումներ ունեցող մարդիկ պետք է մեծ զգուշությամբ վերաբերվեն էներգետիկ ըմպելիքներին»,- նշել է բժիշկը։ Երբ հրաժարվում եք էներգետիկ ըմպելիքներից, հնարավոր է հեռացման սինդրոմը, որն ուղեկցվում է գլխացավով, հոգնածությամբ, անհանգստությամբ և դյուրագրգռությամբ։ Էներգետիկ ըմպելիքները կարող են փոխարինվել կոֆեին պարունակող այլ մթերքներով՝ սուրճ, շոկոլադե սալիկ։