Հայտնի է թե, որն է աշխարհի ամենամահաբեր մթերքը

Հայտնի է թե, որն է աշխարհի ամենամահաբեր մթերքը

Եկեք մի կողմ դնենք անհատական ​​սննդային անհանդուրժողականության և ալերգիայի օրինակները, ինչպիսիք են գետնանուշը, և սննդամթերքները, որոնք վնասակար են չափից ավելի օգտագործման դեպքում, օրինակ՝ արագ սնունդը, և խոսենք այն մթերքների մասին, որոնք շարունակում են մնալ շատ մարդկանց սննդակարգում՝ չնայած նրանց մահվան բարձր  հավանականությանը:

Հատկանշական օրինակ է դառը կասավան (Manihot esculenta), որը ածխաջրերի հայտնի աղբյուր է արևադարձային երկրներում: Դրա արմատներն ու տերևները պարունակում են ցիանոգեն գլիկոզիդներ, որոնք քայքայվելիս ձևավորում են ցիանիդ՝ մի նյութ, որը կարող է առաջացնել շնչահեղձություն, կաթված կամ նույնիսկ մահ։ Սակայն հատուկ մշակումից՝ թրջելուց, եռացնելուց և չորացնելուց հետո այս արմատային բանջարեղենը դառնում է անվտանգ օգտագործման համար: Եվ այնուամենայնիվ թունավորումներ տեղի են ունենում: Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության տվյալներով՝ տարեկան մոտ 200 մարդ մահանում է կասավա ուտելուց, մինչդեռ հազարավոր մարդիկ ողջ են մնում, բայց նյարդային համակարգի երկարատև վնասով, ներառյալ ճանաչողական խնդիրներ:

Կենդանական ծագման մթերքների մեջ վտանգի մեջ առաջատարը համարվում է ֆուգու ձուկը։ Այս նրբագեղությունը, որը հայտնի է Ճապոնիայում, պահանջում է հատուկ մոտեցում պատրաստմանը՝ կապված տետրոդոտոքսինի պարունակության հետ, մի նյութ, որն օրգանիզմ մտնելուց ընդամենը 20 րոպե անց կաթված և շնչառական անբավարարություն է առաջացնում: Տետրոդոտոքսինը ցիանիդից 1200 անգամ ավելի թունավոր է, իսկ մահացու նվազագույն չափաբաժինը ընդամենը 2-3 միլիգրամ է: Չնայած Ճապոնիան ունի ֆուգու պատրաստման խիստ լիցենզիա, ներառյալ վերապատրաստում և ավարտական ​​քննություն՝ համտեսումով, ամեն տարի տասնյակ մարդիկ տուժում են՝ ուտելով ոչ պատշաճ պատրաստված մահացու դելիկատեսը, և լինում են նույնիսկ մահվան դեպքեր:

Սնկերի մեջ կա նաև մարդկանց համար վտանգավորության չեմպիոն՝ մահվան գլխարկը (Amanita phalloides): Այն պատասխանատու է սնկային թունավորման դեպքերի մոտավորապես 90%-ի համար: Սա թունավոր սունկ է, առանց որևէ «պայմանի», և թեև եվրոպական որոշ երկրներում հիշատակվում է կրկնակի հատուկ մշակումից հետո այն ուտելու մասին, դուք չեք կարող փորձել այն և նույնիսկ սնկի մի կտորը կարող է ծանր թունավորում առաջացնել: Թունավորման ախտանիշներն ի հայտ են գալիս 6-12 ժամվա ընթացքում և ներառում են սրտխառնոց, փսխում և փորլուծություն, այնուհետև կարող են հանգեցնել երիկամների կամ լյարդի անբավարարության: Մահվան գլխարկը հեշտությամբ շփոթվում է սովորական ուտելի սնկերի հետ, ինչը հատկապես վտանգավոր է դարձնում այն: Դժվար է ճշգրիտ որոշել այս սունկն ուտելուց հետո մահերի թիվը, սակայն հայտնի է, որ մահվան գլխարկը ամեն տարի աշխարհում առնվազն 100 կյանք է խլում։