Ո՞ր մթերքներն են օգնում պայքարել դեպրեսիայի դեմ

Բժշկական գիտությունների թեկնածու, պրոֆեսոր, բժիշկ-էնդոկրինոլոգ Եկատերինա Կրիվցովան Pravda.ru-ին պատմել է, թե որ մթերքներն են օգնում պայքարել դեպրեսիայի դեմ։
Էնդոկրինոլոգի խոսքով՝ ցավոք, սոցիալական, կենցաղային եւ ներքին խնդիրները հանգեցնում են այն բանին, որ մարդիկ տառապում են հուզական խանգարումներով։ Բայց կենսաքիմիական սուբստրատները, որոնք արտադրվում են օրգանիզմում, ենթադրում են երջանկության ակայություն կամ այդ երջանկության փոխհատուցում։ Ուրախության հիմնական հորմոններն են դոֆամինը, սերոտոնինը, ադրենալինը, օքսիտոցինը։
Մասնագետը նշել է, որ պարտադիր չէ, որ լավ տրամադրությունը կապված լինի բիոակտիվ հավելումների ու դեղամիջոցների հետ։ Կա համալիր, որը հիմնված է այն նյութերի գենետիկ դետերմինացիայի վրա, որոնք արտադրվում են օրգանիզմում եւ կարգավորում են այդ համակարգը։
Բացի հորմոններից, հույզերի կենսաքիմիային մասնակցում են մագնիումը, ճարպերը լուծող D, A, E վիտամինները։
«Բայց ինչպե՞ս կարող է կոնկրետ մարդը լուծել այդ խնդիրը. հարցի պատասխանը պետք է տա բժիշկը՝ թերապեւտը, էնդոկրինոլոգը եւ հոգեբույժը։ Հոգեբուժությունը, հոգեբանությունը, էնդոկրինոլոգիան եւ սննդաբանությունը կապված են նեյրոգումորալ ռեգուլյացիայի համակարգով։ Մեր օրգաններն արտադրում են հորմոններ, սպիտակուցներ, նեյրոպեպտիդներ, որոնք միմյանց հետ համադրությամբ որոշակի էմոցիոնալ ֆոն են ստեղծում»,- նշել է բժիշկը։
Այդ մթերքները խորհուրդ են տրվում հակադեպրեսանտների, նեյրոլեպտիկների խմբի դեղերի հետ միասին։