Վատթարացնում է «քրոնիկ» ամեն բան. թերապևտը զգուշացրել է, թե ով չպետք է ուտի դդում

Դդմի սեզոնը սկսվում է։ Բժիշկները հիշեցրել են, որ նախքան վառ մրգի հետ անսովոր բաղադրատոմսեր փնտրելը, պետք է հասկանալ՝ հնարավո՞ր է այն ընդհանրապես ուտել։
Թերապևտ Ալենա Բերեգովայան «Կլոպս» հրատարակության հետ կիսվել է դդում ուտելու հակացուցումներով։
Մարդկանց մեծամասնության համար դդումն առողջարար է։ 100 գ հում մթերքը պարունակում է 26 կալորիա, ինչն այն դարձնում է դիետիկ։ Պտղի միջուկը բարելավում է ուղեղի գործունեությունը և դրականորեն ազդում մարսողության վրա։ Արժեքավոր վիտամիններն ու միկրոէլեմենտներն ամրացնում են ոսկորները, մասնակցում են կոլագենի սինթեզին, աջակցում են լյարդի աշխատանքին և կանխում անեմիայի զարգացումը։
Այնուամենայնիվ, որոշ դեպքերում դուք ստիպված կլինեք ձեռնպահ մնալ դդումից: Մասնավորապես, այն հակացուցված է աղեստամոքսային տրակտի հիվանդությունների սրման (ստամոքսի խոց, լեղապարկի քարեր), երիկամների հիվանդությունների և սննդային ալերգիայի դեպքում։ Դդումն ունի լուծողական և խոլերետիկ ազդեցություն, իսկ ջերմային բուժումը չի հեշտացնում դրա կլանումը։ Ցանկացած ձևով այն կբարձրացնի քրոնիկական հիվանդությունների ախտանիշները։
Սեզոնային միրգը պարունակում է նաև շատ ածխաջրեր և մանրաթելեր։ Օգտագործելիս այն բարձրացնում է արյան մեջ գլյուկոզայի մակարդակը։ Ուստի շաքարախտի ծանր ձևերի դեպքում բժիշկները խորհուրդ են տալիս չուտել դդում։