Գիտնականները պարզել են, որ ժենշենը բարձրացնում է մարզումների արդյունավետությունը. բուժիչ խոտաբույսը

Իսպանիայում Օբերտա դե Կատալոնական համալսարանի գիտնականների խմբի կողմից կատարված հետազոտությունը ցույց է տվել, որ ժենշենի օգտագործումը նպաստում է մարզվելուց հետո արագ վերականգնմանը, բարելավում է կատարողականությունը և նվազեցնում վնասվածքների վտանգը:
Գիտական աշխատանքի արդյունքները հրապարակվել են Nutrients ամսագրում։ Նշվում է, որ գիտական աշխատանքը ավելի քան 700 հետազոտությունների ակնարկ է, որոնք նախկինում ուսումնասիրել են տարբեր գործոնների (այդ թվում՝ սնուցման) ազդեցությունը սպորտի արդյունավետության վրա։
Արդյունքների համաձայն՝ ժենշենի օգտագործումն ուղղակիորեն ազդում է մարզվելուց հետո հոգնածության նվազեցման վրա։ Մարմնի ինքնաբուժման կարողության ուժեղացումը անմիջականորեն կապված է հետագա վարժությունների ժամանակ տարբեր վնասվածքների ռիսկի նվազեցման հետ։ Գիտնականները նաև պարզել են, որ ժենշենի մեջ պարունակվող ակտիվ կենսաբանական միացություններն ունեն հզոր հակաօքսիդանտ և հակաբորբոքային հատկություններ։ Նրանք ի վիճակի են կարգավորել կորտիզոլի՝ սթրեսի հորմոնի մակարդակը, դրանով իսկ բարելավելով օրգանիզմի շատ նյութափոխանակության գործառույթները և օգնելով իմունային համակարգի ճիշտ աշխատանքին: Բացի այդ, հետազոտողները պարզել են, որ երկարատև ժենշենի օգտագործումը կարող է նվազեցնել օրգանիզմում կենսաբանական տարրերի՝ կրեատին կինազայի (CK) և ինտերլեյկին 6-ի (IL-6) կոնցենտրացիաները, որոնք պատասխանատու են վարժությունից առաջացած մկանների վնասման և բորբոքման համար։