Ի՞նչպես է գարեջուր խմելն ազդում ոսկորների առողջության վրա․ մանրամասնում է բժիշկը

Ի՞նչպես է գարեջուր խմելն ազդում ոսկորների առողջության վրա․ մանրամասնում է բժիշկը

 

Գարեջրի հաճախակի օգտագործումը կարող է մեծացնել գիրության, շաքարախտի, հիպերտոնիայի և ոսկորների կոտրվածքների վտանգը: Այս մասին ասել է գաստրոէնտերոլոգ Եվգենի Բելոուսովը։

Ցանկացած ալկոհոլի երկարատև չարաշահումը կապված է բերանի խոռոչի, կոկորդի, կերակրափողի, կրծքագեղձի և լյարդի քաղցկեղի զարգացման ռիսկի հետ:

Բժիշկն ընդգծել է գարեջրի բացասական ազդեցությունը լյարդի՝ ալկոհոլը մշակող հիմնական օրգանի վրա։ Ոչ միայն ալկոհոլը, այլև գարեջրի այլ բաղադրիչները կարող են մեծացնել հեպատիտի, լյարդի ճարպային հիվանդության և ցիռոզի վտանգը։

Ալկոհոլը նաև ճնշում է կենտրոնական նյարդային համակարգը և կարող է նվազեցնել ռեակցիայի արագությունը, առաջացնել քնի խանգարումներ և խախտել շարժումների կոորդինացիան:

Բանն այն է, որ գարեջրի որոշ տեսակներ պարունակում են սիլիցիումի բարձր մակարդակ, որի առկայությունը սննդակարգում արգելակում է օստեոպորոզի զարգացումը։ Օստեոպորոզը առաջադեմ հիվանդություն է, որը բնութագրվում է ոսկրային զանգվածի կորստով և ոսկրային կալցիումի պարունակությամբ: Օստեոպորոզ ունեցող մարդիկ ավելի հավանական է, որ բախվեն կոտրվածքների: Այս հիվանդությանը բնորոշ են ազդրի կոտրվածքները, նախաբազուկի, դաստակի և նույնիսկ ողնաշարի վնասվածքները։ Սիլիցիումի սննդակարգի ավելացված ընդունումը կարող է օգտակար ազդեցություն ունենալ կմախքի առողջության վրա: