Նուշ, ընկույ՞զ, թե՞ պնդուկ. Ի՞նչն է ավելի առողջարար օրգանիզմի համար

Նուշ, ընկույ՞զ, թե՞ պնդուկ. Ի՞նչն է ավելի առողջարար օրգանիզմի համար

Նուշը ամենաօգտակար ու առողջարար մթերքներից է։ Պարունակում է մեծ քանակությամբ վիտամիններ և հանքանյութեր։ Կան երկու տեսակ՝ դառը և քաղցր։ Այն բարձրորակ սպիտակուցի լավագույն բուսական աղբյուրն է, որի հարաբերակցությունը համեմատելի է անյուղ մսի սպիտակուցի պարունակության հետ: Քիմիական բաղադրությունը: սպիտակուց - 19%, ճարպ - 61%, գլյուկոզա – 0,12%, մանրաթել - 5% Նուշն օգտակար է սրտի և արյան անոթների համար, քանի որ պարունակում է մեծ քանակությամբ չհագեցած ճարպեր, ամինաթթուներ և հանքանյութեր։ Հարուստ է մանգանով, կալցիումով, ֆոսֆորով, մագնեզիումով, կալիումով և երկաթով։  Այն պարունակում է մեծ քանակությամբ B վիտամիններ (B1, B2, B3, B5, B6, B9), ինչպես նաև տոկոֆերոլ (վիտամին E): Բժիշկները խորհուրդ են տալիս նուշ ուտել դեմենցիայի և Ալցհեյմերի հիվանդության դեպքում։ Այն կօգնի անքնության և սեզոնային դեպրեսիայի դեպքում, այն պարունակում է բուսական հակաօքսիդանտներ։ Սննդային մանրաթելը կերակրում է աղիքային միկրոֆլորան օգտակար բակտերիաներով, ինչը բարենպաստ ազդեցություն է ունենում նախաբիոտիկ ֆունկցիայի վրա։

Ընկույզ

Այն իրավամբ ամենասնուցիչ մթերքներից մեկն է։ Բարենպաստ ազդեցություն ունի հիշողության վրա։ Կազմը հարուստ է հանքանյութերով՝ ցինկ, երկաթ, կալիում և յոդ։ Օգտակար է սիրտ-անոթային հիվանդությունների, դեպրեսիայի դեպքում։ Ընկույզը հարուստ է բիոտինով, որը պատասխանատու է մազերի աճի և ամրացման համար։ Գիտականորեն ապացուցված է, որ ընկույզ օգտագործող հղի կանայք նվազեցնում են իրենց երեխայի սննդային ալերգիայի ռիսկը։ Ցինկն ու յոդը կօգնեն մաշկի, եղունգների և վահանաձև գեղձի առողջությանը, իսկ մագնեզիումը կպաշտպանի միզասեռական համակարգը և ունի ընդգծված միզամուղ ազդեցություն։ Ընկույզը պարունակում է. ջուր - 4%, ճարպ - 64%, ազոտային նյութեր – 19%

 

Պնդուկ

Օգտակար հատկությունները չեն զիջում մսին։ Պարունակում է հեշտությամբ մարսվող սպիտակուց, պոլիչհագեցած ճարպեր և հանքանյութեր։ Պարունակում է կալիում և կալցիում, որոնք շատ օգտակար են նյարդային համակարգի համար։ Եթե ​​դուք ամեն օր պնդուկ եք ուտում, կարող եք նվազեցնել խոլեստերինի մակարդակը, նվազեցնել երակների վարիկոզի առաջացման վտանգը և մաքրել լյարդը թունավոր նյութերից։ Պնդուկն ունի հարուստ սննդային բաղադրություն. բարձրորակ բուսական սպիտակուց 16-17% բարձր յուղայնություն 65-67% մանրաթել, հանքանյութեր և վիտամիններ: Պնդուկը շատ կալորիական է և պարունակում է վիտամիններ, հանքանյութեր և չհագեցած ճարպաթթուներ: Շնորհիվ էական ամինաթթուների և վիտամինների՝ պնդուկն օգնում է արագ ամրացնել օրգանիզմը։ Նրանք լավ ազդեցություն են ունենում բոլոր հիմնական օրգանների և համակարգերի վրա:

Այսպիսով, այս տեսակի ընկույզները հարուստ են ճարպերով և սպիտակուցներով: Ցանկացած տեսակի ընկույզի համակարգված օգտագործումը, նույնիսկ փոքր քանակությամբ, բարելավում է ուղեղի արյունատար անոթների աշխատանքը, բարձրացնում մտավոր և ֆիզիկական աշխատանքը, նորմալացնում է սրտի և արյան անոթների աշխատանքը: